BİR NICK CAVE KAÇ PARA?

BİR NICK CAVE KAÇ PARA?


Çoktan seçmeli cevaplar


Geçtiğimiz günlerde güncel döviz kuruyla Avrupa müzik festivallerinin bilet fiyatlarını hesaplamış ve karşımıza çıkan manzara karşısında hüzünlerden hüzün beğenmiştik. Şimdi bu hesap kitabın kapsamını biraz daha küçültme zamanı.

Bir bilge adamın da dediği gibi: “Kaç para ulan bir flüt?”

Nick-Cave-720x360

Bu soruyu alıyor ve flütün yerine karanlıklar prensi Nick Cave ile grubu The Bad Seeds’i koyuyoruz.

“X isim İstanbul’a konsere gelmiyor”, “X ismi yurtdışında bir yerde yakalarım” düşüncelerindeki X’in yerine Nick Cave and The Bad Seeds’i koymaya artık gerek yok. Çünkü 25. İstanbul Caz Festivali’nin farklı müzik türlerini uzun yoldan gelen en iyi arkadaş veya sevgili gibi kucaklayan kadrosunun bu yılki göz bebeklerinden biri Nick Cave and the Bad Seeds.

10 Temmuz’da Küçükçiftlik Park’ta, belki de 2018 yazının en muhteşem gecesinin öznesi olacak grup, bu yıl dev festivallerin en tepesine ismini yazdırdığı, dünyanın en önemli konser mekanlarında başrol olduğu uzun bir turnede. Bu turnenin bir ayağı da –ne kadar şanslıyız ki- İstanbul’a uzanıyor.

Peki bu turneyi güncel döviz kuruna vurduğumuz zaman nasıl bir tabloyla karşılaşıyoruz?

Hemen başlayalım.

Ver elini çakı gibi ülke İsviçre! Tıpkı İstanbul Caz Festivali gibi prestijlerden prestij beğenen, isminde caz geçmesine rağmen müzik türü yelpazesini kocaman açan Montreaux Caz Festivali, bu yıl Nick Cave and The Bad Seeds’i de misafir ediyor. Festivalin günlük bilet fiyatı ise 200 İsviçre Frangı. “Euro Meuro uğraşamayız” deyip İsviçre Frangına inanmaya devam eden ülkede gerçekleşen festivalin Nick Cave biletleri, güncel kurla 890 TL’ye tekabül ediyor. 

Nick-Cave-01 (1)

Haydi başka bir festivale daha geçelim. Bir blues ve Americana festivali olarak başladığı yolda kapsama alanını genişleten Bergenfest, Norveç’te düzenleniyor. Bergenfest’in bu yıl iki dev headliner’ı var. Biri dün doğum gününü kutlayan ‘Kızıl Elvis’ Josh Homme’nin grubu Queens of the Stone Age. Diğeri ise çok şaşırmayacağınız bir şekilde Nick Cave and the Bad Seeds. Festival günlük biletinin fiyatı ise 980 Norveç Kronu. Dönüştürücüye, dönüştürme sihirbazına bu rakamı sunduğumuzda, karşımıza çıkan TL cinsinden rakam ise 538 TL.

Nick-Cave-04

Yurtdışı festivalleri bu yıl yüzümüzü güldürmemekte kararlı gözüküyor. O yüzden soluğu one off, yani “bir kapalı” -böyle deyince de Nizam’dan kapalı pide istemişiz gibi oluyor-, yani tekli konserlerde alalım.

İstese 80 milyon nüfusumuzu tek celsede dövebilecek gibi duran mizacıyla Vladimir Putin’in memleketi Rusya’ya geçelim. Nick Cave and the Bad Seeds’in karşı masadan yollanan alevli votka tabaklarıyla karşılaşması kuvvetle muhtemel Moskova konserinin bilet fiyatı 95.000 Ruble. “Atın birkaç sıfır da yazarken rahat edelim” dediğimiz bu bilet fiyatının TL cinsinden karşılığı ise 706 TL. Evet, 706 TL. Bu arada VIP falan söylemiyoruz. Bildiğiniz düz, normal dönem bilet.

Nick-Cave-04 (1)

Coğrafi tanımıyla Düzşehir -böyle deyince de İç Anadolu’nun bozkırı devreye giriyor-, yani New York’taki Nick Cave and the Bad Seeds konserinin bilet fiyatı 167 Dolar. Dolar’ın Usain Bolt gibi koştuğunu hesaba katarsanız, her geçen gün bizim paramızla artış gösteren bu konserin şimdilik TL karşılığı 745 TL. Konser tarihine kadar 1.000 TL olur.

Nick-Cave-03

Ata sporlarımızdan biri Berlin övmek. Berlin övmeyi çok seviyoruz. Peki hazır Berlin överken, hem Nick Cave and the Bad Seeds izleyip hem de Berlin övsek? “Bir taşla iki kuş mode on” imkanı sunan Berlin’deki konserin bilet fiyatı 68 Euro. Yani TL cinsiyle 357 TL.

Çok gezdik, yorulduk, Türkbükü sahillerinde konuşulacak kadar fit bir vücut bizi beklercesine kalori yaktık.

Haydi ülkemize geri dönelim.

Tıpkı gezdiğimiz ülkelerdeki Nick Cave and the Bad Seeds konserlerinde olduğu gibi VIP’ye, sahne önüne bulaşmadan normal kategoriden bir bilet almak isteyelim. Sonuç ayakta tam 220 TL, sahne önü ayakta 440 TL, oturmalı tribün 550 TL, VIP Lounge 660 TL. Yukarıdaki dünya turumuzun ardından gayet makul değil mi?

Nick-Cave-06 (1)

Turnenin en ucuz bilete sahip ayaklarından Berlin’den 140 TL daha ucuza bilet alma imkanımız var.

Dolayısıyla başlıktaki “Bir Nick Cave kaç para?” sorusunun en ekonomik cevabı da grubun turnesinin tüm ayaklarına baktığımız zaman İstanbul’da saklı.

10 Temmuz’da görüşürüz Mağaracılar! Biletler burada! (Şeboistler’e özenip Türkiye’de bir Nick Cave fan club kurmak isteyen varsa kullanabilir.)