JOHN COLTRANE’İN KAYIP İKİ ŞARKISINI İLK DEFA DİNLEYİN

JOHN COLTRANE’İN KAYIP İKİ ŞARKISINI İLK DEFA DİNLEYİN


Gilles Peterson'dan dev kıyak


Geçtiğimiz hafta varlığından haberimizin olduğu John Coltrane’in kayıp stüdyo kayıtları ve onların içerisinde yer alan iki yeni şarkı dinleyiciyle buluştu.

ac1321-0000005

John Coltrane’in 55 yıl önce, 1963 yılında McCoy Tyner, Jimmy Garrison ve Elvin Jones’tan oluşan kemik quartet kadrosuyla Van Gelder Studios’ta kaydedilen Both Directions at Once: The Lost Album isimli albümün ana kayıtları stüdyodan kaybolmuştu. Ta ki geçtiğimiz haftaya kadar kayıp olan bu kayıtlar yıllar sonra ortaya çıktı, temizlendi ve yayınlanmaya hazır duruma geldi.

İçerisinde Untitled Original 11383 ve Untitled Original 11386 isimli iki daha önce duyulmamış Coltrane şarkısının yanı sıra; Impressions’ın piyanosuz bir versiyonu, One Up, One Down’ın bugüne kadar ki en temiz kaydı ve o dönem plak şirketinin kabul etmediği Nature Boy‘un daha kısa bir versiyonu albümde yer alıyor.

Bu şarkıları ilk defa duyduğumuz yer ise tabii ki müzik gurusu olarak tanımlasak yanılmayacağımız Gilles Peterson’ın BBC Radio’daki programı. Nature Boy ve bir yeni John Coltrane şarkısının daha yer aldığı 15 dakikalık kayıt hemen aşağıda.