anadolu psychedelic müzikle buluşuyor

anadolu psychedelic müzikle buluşuyor


mavi güneş 69'un ilk teklisi yafta yayında


Alternatif müzik sahnemizin köklü grubu BaBa ZuLa’nın solisti ve kurucularından Osman Murat Ertel ile söz yazarı, şarkıcı ve dansçı eşi Esma Ertel’in halk destanlarını, tekerlemelerini ve şiiri; theremin dansları, elektronikler ve psychedelic müzikle harmanladığı Mavi Güneş 69’dan ilk tekli Zel Zele Records etiketiyle paylaşıldı.

Webp.net-resizeimage (1)

İsmini Murat Ertel’in 5 yaşındayken kurduğu ilk grup olan Mavi Güneş’ten alan Mavi Güneş 69, Ertel’in hayata ve hayal gücüne dair ilk sorularını sorduğu; Esma Ertel’in ise Anadolu’nun zengin kültürel mirasını kucaklayan halk müziği ve danslarını Sufi ritüelleri, nefesler ve hikayeler ile büyütüp ve özümsemesiyle hayata geçti. Kökeni Osmanlı’ya kadar uzanan geleneksel Türk gölge tiyatrosu Hacivat ve Karagöz’den esinlenen Mavi Güneş 69, genelde perde arkasında sahne alırken tiyatro, görseller ve dansı mesajını iletmekte kullanıyor ve “Biz dünyanın başka coğrafyalarında doğmaya devam ederken şarkılarımız bugünden geleceğe, hikayelerimiz ise atalarımızdan sonsuza uzanır.” kendisini tanımlıyor.

Grubun bir punk tavrıyla işlenmiş Yafta isimli ilk teklisi, endüstriyel elektronikler ile Anadolu ritimlerinin buluşma noktası. Şarkıyı toplumun koyduğu sınırları aşmaya dair bir yüreklendirme olarak tanımlayan Ertel ailesi, “Gözlerimi açtım, Bu dünyaya geldim, yaftalarım yoktu çırılçıplaktım, aceleyle bir don geçirdiler üzerime, kimliğimi belli etsin diye.” sözleriyle bu duruşunun altını çizerken vokallerde oğullarının da onlara eşlik etmesine izin vererek aile boyu bir serüvene çıkıyor.

Bas gitar, elektronikler ve perküsyonda Can Aydemir’in bendir, darbuka, davul ve perküsyonda Ümit Adakale’nin yer aldığı Mavi Güneş 69’un ilk teklisi Yafta hemen aşağıda. Tüm paket ise 26 Nisan’da yayında.