doug hream blunt, geç keşfedilmiş kayıp bir hazine

doug hream blunt, geç keşfedilmiş kayıp bir hazine


my name is doug hream blunt


Müzik sahnesinde hakkı çok sonradan verilen bir dolu isim ve albüm var. Neyse ki bu tip isim ve albümleri bizlerle buluşturmayı misyon edinmiş oluşumlar var.

Bunlardan biri de müzik sahnesinin ikon isimlerinden David Byrne’ün plak şirketi Luaka Bop. Tarihin tozlu raflarına karışmış birçok ismi ve bu isimlerin albümlerini bizlerle buluşturan Luaka Bop, William Onyeabor ve Tom Zé gibi isimlerin zamanının çok ötesinde işlerini müzikseverlere ulaştırıyor.

Bu isimlerin arasında yer alan Doug Hream Blunt’ın ise oldukça ilginç bir hikayesi var. 35 yaşına kadar herhangi bir enstrüman çalmayan veya müzikle uğraşı olmayan biri kendisi. 35 yaşında, eşi ve lisedeki müzik öğretmeni eşliğinde San Francisco’da müzik dersleri almaya başlıyor. ‘How To Start A Band’ başlıklı derslerde edindiği arkadaşları, yine eşi ve müzik öğretmeninin katkılarıyla 80’lerde bir albüm kaydediyor. Funk, lo-fi pop ekseninde dönen Gentle Persuasion isimli albümü, San Francisco sınırlarından öteye geçemiyor.

Ama zaman… Zaman, Doug Hream Blunt’a zamanla mükafatını veriyor. Şarkılarını duyduğunuz anda aklınızla günümüz indie sahnesinin yatak odası estetiğiyle kaydedilmiş lo-fi albümleri geliyor. Zaten kendisini ilahlaştıran isimlerden biri de lo-fi’ın en iyilerinden Ariel Pink. Öyle ki, Blunt’ın albümünü dinlediğinizde, Ariel Pink’gillerin şarkılarının sanatçıdan fazlaca ilham aldığını anlamanız uzun sürmüyor.

Ariel Pink’le birlikte, ismi Doug Hream Blunt’a saygı duruşu niteliğindeki Dean Blunt, ünlü müzik gurusu Gilles Peterson ve Talking Heads’in biricik David Byrne’ü gibi isimler Doug Hream Blunt’ın hayranları arasına giriyorlar, röportajlarda kendisini ve albümünü anıyorlar.

Byrne’ün sahibi olduğu plak şirketi Luaka Bop, 2015 yılında Doug Hream Blunt’ın şarkılarını My Name is Doug Hream Blunt isimli bir albümde toplayarak yayınlıyor. Albümün yayınlanmasıyla birlikte Blunt, dünyanın farklı yerlerinde kendisine David Byrne’ün de eşlik ettiği performanslara imza atıyor.

Eğer bugüne kadar kendisiyle tanış olmadıysanız, aşağıda bir sürü malzeme var. Keyfini çıkarın, dinleyin, hakkını verin.