efsane 1991 moskova konserinden yeni fotoğraflar

efsane 1991 moskova konserinden yeni fotoğraflar


pantera’nın sovyetler macerası


90’ların başı; Avrupa için hayli çalkantılı bir dönem. Gorbaçov’un liderliğinde Sovyetler can çekişiyor. 9 Kasım 1989’da yıkılmaya başlanan Berlin Duvarı, birçok kişi için 46 yıllık Sovyet rejiminin sonuna gelindiğinin bir göstergesi. 19 Ağustos 1991’de başlayan ve 3 gün süren Ağustos Darbesi’nde, Gorbaçov’un reform planına karşı çıkan parti üyeleri, Sovyetlerin daha sonra son genel sekreteri olarak tarihe geçecek olan Gorbaçov’u yerinden etmeye kalkıyor.

26 Kasım’da Sovyetlerin dağılması ile bunda büyük bir paya sahip Ağustos Darbesi’nin tam ortasında, 28 Eylül’de Moskova’daki Tushino Havaalanı’nda gerçekleşen Monsters of Rock konserinde Metallica ve AC/DC gibi gerçekten zamanın rock canavarları sahne alıyor. AC/DC, 2 yıl öncesine kadar Sovyetler Birliği’nin yasaklı gruplar listesinde fakat şehrin her tarafı grubun grafittileriyle dolu. Konserde bulunan Rus gazeteci Vladimir Kozlov; ‘’Benim gibi sadece genel anlamda rock müziğini takip eden ve ilk batı tarzı konseri izlemek isteyen bir sürü insan var burada.’’ sözleriyle konsere akın eden kalabalığı açıklıyor. Şehirde büyük bir heyecana yol açan konserin bir diğer konuğu ise Cowboys of Hell albümünü bir önceki sene yayınlamış ve Vulgar Display of Power uzunçalarını kaydetme aşamasında konserde çalma teklifini alan Pantera.

Tarihin en kalabalık seyirci kitlelerinden birine ulaşan konserde, ön grup olarak sahneye çıkacak Pantera’nın Moskova hikayesini, ünlü fotoğrafçı Joe Giron’un objektifinden hatırlamak isterseniz, sizi hemen aşağıya alıyoruz.

Konserden Metallica’nın unutulmaz Enter Sandman performansını ve Pantera’nın behind the scenes videosunu hemen burada bulabilirsiniz.