the criterion collection’dan abbas kiarostami retrospektifine özel fragman

the criterion collection’dan abbas kiarostami retrospektifine özel fragman


abbas kiarostami: a retrospective


İran’nın dünya sinemasına armağanı Abbas Kiarostami’nin Kirazın Tadı’ndan başlayıp Koker Üçlemesi gibi en önemli yapımlarının yer aldığı Abbas Kiarostami: A Retrospective’den fragman yayınlandı.

26 Temmuz’da prömiyerini New York’ta yapıp Amerika’yı gezmeye başlayan, ardından da dünya turuna çıkacağını umduğumuz program, yönetmenin tüm yapımlarına yer verecek. 2016 yılında kaybettiğimiz ve İran sineması deyince aklımıza gelen ilk yönetmen olan Kiarostami, filmlerinde politik ve felsefi konulara kendi coğrafyasından şiirsel diyaloglarla gönlümüzü kazanıp kalbimizi kırmayı başaran ender isimlerden biriydi.

50 yıllık kariyerine sayısız uzun ve kısa metrajlı filmin yanı sıra belgeselde sığdıran yönetmenin vefatından üç yıl sonra Janus Film’in hayata geçirdiği projede The Criterion Collection, mk2 ve Kiarostami’nin oğlu Ahmad Kiarostami gibi isimler de yer alıyor. Yönetmenin Koker Üçlemesi (Arkadaşımın Evi Nerede? – Khane-ye doust kodjast?, Ve Yaşam Sürüyor – Zendegi va digar hich, Zeytin Ağaçları Altında – Zire darakhatan zeyton), Yakın Plan – Nema-ye Nazdik, kendisine Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazandıran Kirazın Tadı – Ta’m e guilass, yönetmenin ilk filmlerinden Gozaresh, son filmi 24 Frames, Shirin, ABC Africa, Rüzgar Bizi Sürükleyecek – Bad ma ra khahad bord, 10 – Dah, Five ve daha birçok filminin restorasyon geçirmiş versiyonlarını içeriyor.

Ayrıca yönetmenin kalabalık bir kısa film seçkisi de retrospektifte yerini alacak. Buna ek olarak Tajrobe, Avaliha, Mossafer, Lebāsī Barā-ye Arūsī, Ghazieh-e Shekl-e Aval, Ghazieh-e Shekl-e Dou Wom, Hamshahri ve Mashgh-e Shab belgeselleri de programın bir parçası olarak seçilmiş sinemalarda izleyiciyle buluşacak.

The Criterion Collection’ın bu program için özel olarak hazırladığı Abbas Kiarostami: A Retrospective fragmanını buradan izleyebilirsiniz. Retrospektifte yer alacak yapımların listesi de hemen aşağıda.

Koker Üçlemesi
WHERE IS THE FRIEND’S HOUSE?
AND LIFE GOES ON
THROUGH THE OLIVE TREES

Features
CLOSE-UP
TASTE OF CHERRY
SHIRIN
24 FRAMES
ABC AFRICA
THE WIND WILL CARRY US
TEN
FIVE

Short Features
EXPERIENCE
FIRST GRADERS
THE TRAVELER
A WEDDING SUIT
THE REPORT
CASE NO. 1, CASE NO. 2
FELLOW CITIZEN
HOMEWORK

Kısa filmler
THE BREAD AND ALLEY
BREAKTIME
SO CAN I
TWO SOLUTIONS FOR ONE PROBLEM
THE COLORS
HOW TO MAKE USE OF LEISURE TIME
TRIBUTE TO TEACHERS
SOLUTION
TOOTHACHE
ORDERLY OR DISORDERLY
THE CHORUS