taika waititi filmi jojo rabbit, toronto film festivali’nden ödülle döndü

taika waititi filmi jojo rabbit, toronto film festivali’nden ödülle döndü


sıradaki oscar mı?


Taika Waititi’nin kamp yapan izci çocuklar ve görsel atmosferiyle Wes Anderson’ın Moonrise Kingdom filmini hatırlatan ama konusuyla çok uzaklarda dolaşan son filmi Jojo Rabbit, ödülleri toplamaya başladı.

Bu yıl 5-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen Toronto Film Festivali, Jojo Rabbit’in prömiyerini yapacağı durak olarak ekstra merak ediliyordu. En iyi filmi izleyicilerin belirlediği festivalde bu yıl Halkın Seçimi Ödülü’nün sahibi olan Jojo Rabbit, böylece bu seneki Oscar yarışında iddialı olabileceğinin ilk sinyallerini verdi.

Peki niye Toronto Film Festivali ile Oscar Ödülleri arasında böyle bir bağlantı kuruyoruz. Geçtiğimiz yıl bu ödülü kazanan Green Book ödül sezonunun sonunda En İyi Film Oscar Ödülü’nü kucaklamayı başarmış, aynı şekilde bir önceki yıl bu ödülü kazanan Three Billboards Outside Ebbing, Missouri de Oscar yarışında son ana kadar ödülü kovalamaya devam etmiş ama En İyi Film Oscar Ödülü’nü The Shape of Water’a kaptırmıştı.

Christine Leunens romanı Caging Skies’tan uyarlanan film, Nazi Almanya’sında yaşayan 10 yaşında bir çocuğun Nazi propagandasının etkisi altında kalarak babasını Hitler şeklinde hayal etmesi sonucu gelişen olayları konu alıyor. Roman Griffith Davis’in canlandırdığı Jojo’ya, Hitler rolünde bizzat Taika Waititi eşlik ediyor. Scarlett Johansson’ın Jojo’nun annesini canlandıracağı filmin kadrosunda Sam Rockwell, Rebel Wilson, Alfie Allen ve Stephen Merchant gibi önemli isimler de yer alıyor.

Jojo Rabbit, 18 Ekim’de vizyona girecek. Festivalde diğer ödül kazanan filmler aşağıdaki gibi;

Halkın Seçimi: Jojo Rabbit – Taika Waititi

Halkın Seçimi-Belgesel: The Cave – Feras Fayyad

Gece Yarısı Çılgınlığı Halkın Seçimi: The Platform – Galder Gaztelu-Urrutia

En İyi Kanada Filmi: Antigone – Sophie Deraspe

En İyi İlk Film (Kanada): The Twentieth Century – Matthew Rankin

En İyi Kısa Film (Kanada): Delphine – Chloé Robichaud

En İyi Kısa Film: All Cats Are Grey in the Dark – Lasse Linder

 FIPRESCI Özel Gösterim Ödülü: How to Build a Girl – Coky Giedroyc

FIPRESCI Keşif Ödülü: Murmur – Heather Young

NETPAC En İyi Asya Filmi: 1982 – Oualid Mouaness

Platform Ödülü: Martin Eden – Pietro Marcello