todd phillips, joker’i diğer dc filmlerinden ayrı tutuyor

todd phillips, joker’i diğer dc filmlerinden ayrı tutuyor


ve devam filmi ihtimalini yok ediyor


Şimdiden yılın en merak edilen ve bu merakın da hakkını veren filmi gibi duran Joker, 4 Ekim’de vizyona girecek. Joaquin Phoenix’in muazzam gözüken oyunculuğuyla ödülleri birer birer toplayan film, Oscar dönemi için de şimdiden ismi en çok konuşulan yapımlardan biri. Tabii ki filmlerin başarısını ve kalitesini aldığı ödüller ya da yaptığı gişe hasılatı belirlemez ama en azından bize üstünde konuşacak veriler sunmasından dolayı bu başlıkların önemine şüphe yok.

Vizyona girmeden önce hakkında bol bol konuştuğumuz ve girdikten sonra da dilimizden bir süre düşmeyecek Joker’le ilgili konuşan yönetmen Todd Phillips, olası devam filmi ihtimali, diğer süper kahramanlarla kesişimi ve karakterin yolculuğuyla ilgili bir iki kelam etti.

Collider’a verdiği röportajda konuyu derinleştiren Todd Phillips, Joker’in hikayesinin neden günümüzde geçen bir hikaye olarak değerlendiremeyeceğini açıkladı. Joker’i sadece filmin geçtiği döneme ait bir yapıda hayata geçirebileceğini anlatan Phillips, senaryoyu ilk olarak Warner Bros.’a sunduklarında özellikle bu noktayı açıklamak, hatta kabul ettirmek için epey bir çaba sarf ettiklerini paylaştı. Bunu yapmalarının sebebini de “Joker’i birbirinin içine geçmiş süper kahraman dünyasından ayırmak ve ona farklı bir evrendeymiş gibi davranmak zorundaydık.” şeklinde açıkladı.

Konuyu daha da derinleştirip bunun sebeplerini anlatmaya devam eden Phillips, “Bunun bir nedeni de filmin dili. Joker tamamen karakter üzerinden ilerleyen bir film, bu da filmin arkaplanını oluşturan 70’ler ve 80’lerde aktör ve aktrislerin bu tarzı daha çok benimsemesinden kaynaklanıyor. O dönemlerin el yapımı ya da amatör ruhla yapılmış hissini veren filmlerini seviyorum. Biz de Joker’e bunu enjekte etmeye çalıştık. Temelde hiçbir CGI kullanmadığımızdan 70’lerin sonlarında ve 80’lerin başında izlediğim filmlerin dokusunu bu filme de aktarabildiğimizi düşünüyorum.” diyerek bize filmin ana karakteri ve görsel dünyasıyla ilgili hoşumuza gidecek bilgiler verdi.

“Filmin devamı gelir mi, gelmez mi, bekleyelim mi, ne yapalım?” tarzı sorulara da toptan bir cevap veren Todd Phillips, daha önce bu konuda yaptığı açıklamaların bağlamından biraz koparıldığını itiraf etti. Joaquin Phoenix’le bu filmde çalışmanın ne kadar özel olduğunu dile getiren ve eğer o da sıcak bakarsa başka Joker filmleri yapmaya evet diyeceği konuşulan yönetmen, Joaquin Phoenix’le ne isterse yapmayı gözü kapalı bir şekilde kabul edeceğini ama Joker’i tek bir film olarak planladıklarını ve bunu değiştirmeyecekleri altını bir kez daha kesin bir şekilde çizdi.vurguladı.

Todd Phillips’in açıklamaları iyi, güzel, hoş. Ama burada bahsettiğimiz Warner Bros. Filmin yapımcı şirketi para kokusunu aldığı an, Todd Phillips’in Joker filmi/evreni için kurduğu her şey alt üst olabilir. Yeni karakterler, yeni süper kahramanlar, farklı zaman dilimleri ve hikayeyle Phillips ve Phoenix’in filmi bizi geçmişe ve geleceğe götürebilir. Bunların hepsini konuşmak için bol bol vaktimiz olacak. Artık gel be Joker…