yves saint laurent’ın son defilesini anlatan celebration’dan fragman

yves saint laurent’ın son defilesini anlatan celebration’dan fragman


moda dünyasının dev ismi


Yönetmen Olivier Meyrou’nun, yaklaşık üç yılını final gösterisinin ne olacağı üzerinde çalışırken yanından bir saniye ayrılmadığı moda ikonu Yves Saint Laurent ile birlikte geçirdiği belgesel Celebration’ın yenilenmiş fragmanı ve posteri paylaşıldı.

Yenilenmiş diyorum çünkü Celebration’ın hikayesi biraz değişik. İlk olarak 2007 yılında Berlin Film Festivali’nde gösterilen belgesel, halka açık gösterime girdikten bir hafta sonra YSL’ın iş ortağı ve romantik dostu Pierre Bergé tarafından yasaklatılmıştı. Laurent’ın ölümünden on yıl ve Bergé’nin ölümünden de birkaç yıl geçmesinin ardından tekrar gündeme gelen belgeselin izleyiciyle buluşmasını engelleyecek bir durum kalmadı.

Projesiyle ilgili konuşan Meyrou, “Yves Saint Laurent’i filme almaya çalışmak sanki aynı anda iki farklı karakteri çekmeye çalışmak gibiydi. Bir yanda çok önemli bir tarihi figür, diğer tarafta ise fiziksel olarak gerileyen, yaşlanan ama hala işinin en iyisi olan bir adam var. Bu durumu yansıtmak için standartın dışında görsel bir dokuya ihtiyacım vardı. Daha sonra siyah beyaz ve renkli filmlerin kullanımını değiştirme fikri aklıma geldi. Tarihte yerini almış figürü zihinlere kazımak için siyah-beyaz, o dönemki haliyle kırılgan fakat yerinde duramayan bu yaşlı adama yakınlık ve empati duygusu yaratmak içinse renkli film tercih ettim.” açıklamasını yaptı.

Paul Tomas Anderson’ın da Yves Saint Laurent ve Bergé arasındaki ilişkinin Phantom Thread’e büyük ilham kaynağı olduğunu ve özellikle Daniel Day-Lewis ile Lesley Manville’in karakterleri için bu çiftten esinlendiğini açıklayarak saygı duruşunda bulunduğu ikilinin hikayesini daha önce farklı yapımlarla beyaz perdede görmüştük. Belgeselden paylaşılan fragman ise gergin atmosferiyle bizleri sanki bu sefer bir korku filmi izleyecekmişiz havasına sokuyor.