cuma bereketi: john coltrane, the comet is coming, kurt vile, angel olsen, diiv…

cuma bereketi: john coltrane, the comet is coming, kurt vile, angel olsen, diiv…


dinlemeyen bin pişman


Geldik haftanın en civcivli gününe. Hafta sonuna açılan kapı cuma günü, her hafta olduğu gibi yine bereketiyle geldi. Albümler, tekliler, reissue’lar, yani güzel müzik adına ne ararsanız geçen hafta ya da ondan önceki haftada olduğu gibi bu hafta da mevcut.

John Coltrane’in eski kayıtlarından derlenmiş Blue World ve DIIV’ın merakla beklediğimiz Deceiver albümü bu hafta misafirlerimiz arasında. Bu üçlüye eşlik eden Kurt Vile, Elbow ve Sufjan Stevens teklileriyle dolu dolu geçecek bir hafta sonunun anahtarını size bizzat teslim ediyoruz.

Kurt Vile ile başlayalım. Saçları kadar uzun şarkılarını severek dinlediğimiz Vile, geçtiğimiz yıl yaklaşık bu tarihlerde yayınladığı Bottle In It albümünden sonra ilk defa yeni bir şarkı paylaştı. Arkasına Kanadalı The Sadies grubunu da alan Vile, akustik bir canlı kayıtla bize kendisini tekrar hatırlattığı için teşekkürü borç biliriz.

Şu sıralar kendisini sık sık onun bunun projesine destek atarken gördüğümüz Sufjan Stevens, yanına piyanist Timo Andres’i de alarak koreograf Justin Peck’in The Decalogue isimli gösterisi için bestelediği IV şarkısını paylaştı. Alışık olduğumuz içli Sufjan Stevens şarkılarından daha farklı yoldan devam eden IV, Stevens’ın devam edecek iş birliklerinin bir habercisi gibi.

11 Ekim’de yayınlanacak yeni albümü Giants Of All Sizes’tan bir tekli daha paylaşan Elbow, White Noise White Heat ile buram buram hüzün, buram buram isyan kokuyor. Guy Garvey önderliğinde kaşe ceketin yakasını kaldırıp rüzgara karşı yürürken kafamızda dönecek bir şarkıya imza atan Elbow, albüm için bize neler hazırlamış yakında öğreneceğiz.

Yıl sonu listelerinde ismini sıkça göreceğimiz bir albüme imza atan Angel Olsen, 48 dakikalık All Mirrors ile bizi kalbinin baş köşesine oturtuyor. Albümden paylaşılan ilk teklilerden beri, duygusal olarak yoğun ve Burn Your Fire for No Witness ile My Woman’ın devamı bir yerden bizleri yakalayacağını düşündüğümüz Olsen, tam olarak kendisinden beklediğimizi yapıyor. Çok da iyi yapıyor.

Zachary Cole Smith’in önderliğinde sessiz sedasız bir şekilde Deceiver’ı kaydedip öyle çok patırtı gürültü yaratmadan teklileri yayınlayan DIIV, albümün nasıl bir atmosferde olduğunu merak edenler için Güçlü gitarlar tarafından desteklenen, metalik bir katarsisin ağırlığını taşıyan ve neredeyse kopacakmış kadar gergin vokallerle kişisel dirilişin soundtrack’i.” diyerek iddialı bir açıklamada bulunuyor. Dinleyin bakalım doğru mu demişler…

Johnny Jewel önderliğindeki Chromatics, söz verdiği Dear Tommy’yi bir türlü yayınlamadı. Onun yerine 7 yıl aradan sonra gelen Closer To Grey ile ağzımıza bir parmak bal çalmanın ötesine geçen grup, sonbahar mevsiminin soundtrack’ine iki üç şarkı yollayabilecek güçte bir albümle karşımızda.

Geçtiğimiz yıl Both Directions at Once: The Lost Album isimli kayıp albümünü dinleme fırsatı yakaladığımız caz, hatta müzik dünyasının en büyük isimlerinden John Coltrane’in eski kayıtlarından derlenen bir albümü daha yayınlandı. Coltrane’in kült şarkısı Naima’nın iki farklı versiyonunun da bulunduğu albüm, kendini kısa süreliğine de olsa dünyadan soyutlamak isteyenlere ilaç gibi gelecek.

Caz demişken, günümüz caz müziğinin yenilikçi isimlerinden The Comet Is Coming’in bu yıl yayınladığı Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery isimli albümden sonra bu yılki ikinci uzunçaları The Afterlife da bu hafta yayınlanan albümler arasında. Minimalist bir yaklaşımla cazı yazı tura gibi döndüren Londra merkezli grup, caz ve türevlerinin elektronik yaklaşımla nasıl harmanlanabileceğini görmek isteyenler için gayet başarılı bir örnek.