francis ford coppola’dan martin scorsese’nin marvel yorumlarına destek çıktı

francis ford coppola’dan martin scorsese’nin marvel yorumlarına destek çıktı


bu konu daha çok konuşulur


Geçtiğimiz günlerde Marvel filmlerinin tema parkına benzeterek yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyen Martin Scorsese’ye, The Godfather serisi ile sinema tarihine adını altın harflerle yazdıran Francis Ford Coppola’dan destek geldi.

Usta yönetmen Coppola, Fransa’nın en prestijli sinema ödüllerinden biri olan Prix Lumière’i kabul ederken Marvel filmleri hakkında da konuşmayı ihmal etmedi. Bu filmlerin kendini tekrar eden saçmalıklardan ibaret olduğunu ve değersiz bulduğunu belirten Coppola, Scorsese’ye arka çıktı “ Martin Scorsese, Marvel filmlerinin sinema olmadığını söylemekte haklı çünkü sinemadan bir şey öğrenmeyi bekleriz; biraz aydınlanma, biraz bilgi, biraz ilham, bir şeyler elde etmeyi bekleriz. Aynı filmi tekrar tekrar izlemekten kimsenin bir şey elde edebileceğini zannetmiyorum. Scorsese, bu filmlerle ilgili sinema bu değil derken kibar davranıyordu. Bu filmlerin değersiz olduğunu söylemedi, ki bunu ben şimdi söylüyorum.” açıklamasıyla tartışmalar tam yatıştı dediğimiz sırada yeniden alevlendiren Coppola’nın bu sert açıklamalarına ilk yanıt ise Guardians of the Galaxy ve The Suicide Squad filmlerinin yazarı ve yönetmeni olan James Gunn’dan geldi.

View this post on Instagram

Many of our grandfathers thought all gangster movies were the same, often calling them “despicable”. Some of our great grandfathers thought the same of westerns, and believed the films of John Ford, Sam Peckinpah, and Sergio Leone were all exactly the same. I remember a great uncle to whom I was raving about Star Wars. He responded by saying, “I saw that when it was called 2001, and, boy, was it boring!” Superheroes are simply today’s gangsters/cowboys/outer space adventurers. Some superhero films are awful, some are beautiful. Like westerns and gangster movies (and before that, just MOVIES), not everyone will be able to appreciate them, even some geniuses. And that’s okay. ❤️

A post shared by James Gunn (@jamesgunn) on

Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Scorsese ve Coppola’ya yanıt veren yönetmen “Dedelerimizin çoğu, bütün gangster filmlerini aynı bulurdu, çoğunlukla değersiz olduklarını söylerdi. Büyük dedelerimiz de western’ler için aynı şeyi söylerdi. Marvel’ın süper kahramanları basitçe söylersek günümüzün gangster/kovboy/uzaylı maceraları. Bazı filmleri oldukça güzel, bazıları da çok kötü. Tıpkı gangster ve kovboy filmlerinde olduğu gibi. Herkes bu filmleri takdir etmeyebilir, hatta bazı dahiler bile. Ama bu sorun değil.” diyerek tartışmayı daha geniş bir zaman dilimine yaydı.

Gunn’ın çok da haksız gözükmediği ve yakın zamanda bitecek gibi gözükmeyen bu tartışmalara bakalım kimler dahil olacak.