“marvel filmleri sinema mıdır?” münazaraları kaldığı yerden devam ediyor

“marvel filmleri sinema mıdır?” münazaraları kaldığı yerden devam ediyor


sözü francis ford coppola'ya bırakıyoruz


Yaklaşık 1 aydır devam eden “Marvel filmleri sinema mıdır?“ münazaralarına Team Scorsese’in kaptanı Martin Scorsese’in politik açıklamalarından sonra bitti gözüyle bakıyorduk ki, Francis Ford Coppola “Ben bu oyunu bozarım.” diyerek söz aldı.

Bir hafta önce Marvel filmleri için değersiz diyerek seviyeyi düşüren ve taraflı tarafsız herkesin tepkisini çeken Coppola, Scorsese’in fitilini yaktığı tartışmanın üstüne adeta benzin dökmüştü. Deadline‘a verdiği röportajda bu konuya değinen ve suçu Fransız çevirmenlere atan Coppola,”değersiz” ifadesini Marvel filmlerine değil sinemayı sanat icra etmek yerine ticari çıkarları için kullanan yapımcılar, yönetmenler ve filmler için kullandığını ifade etti.

Süper kahraman filmleri hakkında konuşmaya devam eden Coppola şunları söyledi: “Ekonomik kazanç için sürekli kendini tekrarlayan, bir kalıptan çıkmışçasına filmler yapılması hoşuma gitmiyor. Bu yaklaşım, film yapımındaki ekonomik risk faktörünü azaltıyor ki bana kalırsa bu faktör, ortaya mükemmel filmler çıkmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu basmakalıp filmler sinemada çeşitliliği azaltıyor ve pastanın en büyük payını onlar alırken cesur yapımcılara çok küçük bir pay bırakıyor.” Coppola’nın açıklamalarının tamamından çıkan ufak özetse, ünlü yönetmen Marvel filmlerini sinematografik açıdan kalitesiz ya da başarısız yapımlar olarak görmüyor fakat bu filmlerin elle tutulur bir değeri olmadığını da açıkça ifade ediyor.

Görünen o ki, Scorsese’in açtığı “Marvel filmleri bağımsız sinemayı, kaliteli filmleri yok ediyor, etmek üzere, edeyazdı” yolundan Francis Ford Coppola da ilerlemeye devam ediyor ve bu tartışmaları daha bir süre daha okuyacağız.