leonard cohen’ın son röportajı the new yorker ile canlandı

leonard cohen’ın son röportajı the new yorker ile canlandı


duygular şelale


2016 yılında hayatını kaybeden müzik dünyasının şarkıcı/söz yazarı başlığının en önemli isimlerinden Leonard Cohen’ın son albümlerinde kullanmadığı kayıtlardan oluşan Thanks for the Dance albümü 22 Kasım’da yayınlanacak. Leonard Cohen’ın oğlu Adam Cohen‘ın prodüksiyon kısmını üstlendiği albüm, Damien Rice, Leslie Feist, Richard Reed Parry, Beck, Bryce Dessner, Javier Mas gibi isimleri bir araya getiriyor.

Hayranları Leonard Cohen’in yeni albümünü beklerken The New Yorker, bir animasyon video ile Cohen’ın son röportajına farklı bir dokunuş yaptı. Cohen, The New Yorker’a verdiği röportajda “Albüm çalışmalarına başladığımızda, albümü tamamlayabilecekmişim gibi gelmiyordu. İçimden belki şansım yaver giderse albümü tamamlayabilirim albümü diyordum ama açıkçası umudumu spiritüel şeylere bağlayacak kadar cesur ve gözü kara değildim. Sonuna kadar çalışmam, işime sımsıkı sarılmam şarttı. Her şeye rağmen You Want In Darker albümünü çıkardım. Artık ölmeye hazırım. Umarım ölmek çok da acı verici bir şey değildir.” diyerek o dönemi bizler için kısaca özetlemiş oldu.

Albümden şimdiye kadar yayınlanan şarkılardan The Goal, daha önce Cohen’in sevgilisi Anjani Thomas tarafından notalara dökülmüştü. Yeni albümdeki versiyonu ise eskisine oranla biraz farklı. Örneğin arka fonda Cohen, The Goal şiirini okuyarak bizleri selamlıyor.

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan Happens to Heart teklisi ise Cohen’e saygı duruşuna geçeceğimiz bir video ile birlikte yayınlanarak, bizi hem keyiflendirdi hem de kederlendirdi. Cohen’in California’daki Mount Baldy Zen Center’da Budist bir keşiş olarak geçirdiği zamandan ilham alınarak ortaya çıkan videoyu yönetmen Daniel Askill, “Egonun bırakılmasını ve şöhretin tuzaklarını anlatan dingin, sembolik bir anlatı” sözleriyle ifade ediyor.

Tamamı 22 Kasım’da yayınlanacak Thanks for the Dance, Anjani Thomas’ın aynı adı taşıyan şarkısının ismi mi yoksa Leonard Cohen’in unutulmaz şarkısı Dance Me To The End Of Love’a bir gönderme midir bilinmez fakat şu bir gerçek ki hepimiz Cohen’in öldükten sonra bile bizi yalnız bırakmamasına vesile olan Adam Cohen’e kocaman bir teşekkür borçluyuz.