baz luhrmann yeni projesini açıkladı: the master and margarita

baz luhrmann yeni projesini açıkladı: the master and margarita


moskova'da bir şeytan var


Filmografisindeki The Great Gatsby, Moulin Rouge, Australia, Romeo + Juliet yapımlarıyla parmak ısırtan, müzik ve sanat tabanlı filmlerin aranan yönetmeni Baz Luhrmann, efsane müzisyen Elvis Presley‘nin hayatını anlatacağı filmden sonraki projesi belli oldu. Luhrmann önümüzdeki yıl, Mihail Afanasyeviç Bulgakov‘un edebiyat dünyasına en büyük armağanı The Master and Margarita kitabını beyaz perdeye uyarlayacak.

Mihail Afanasyeviç Bulgakov‘un ölümünden 26 yıl sonra yayınlanan ve Faust ile Christ’s Crucifixion‘ın ilham kaynağı olan Margarita and Master, 30’lu yıllarda, SSCB’de geçen bir hikayeyi anlatıyor. İsa’nın gerçekten yaşayıp yaşamadığını tartışan iki yazarın yanına, geleceği okuma yetisine sahip biri yanaşır. Yazarların da geleceklerini okuyan yabancı, birinin yakında öleceğini, öbürünün de delireceğini söyler. Woland adındaki bu yabancı, Sovyet toplumunu ziyarete gelmiş şeytandan başkası değildir. Gerçekten de, yazarlardan biri kısa bir süre sonra ölür. Delirip akıl hastanesine kapatılan öbür yazar ise, orada bir usta ile karşılaştıktan sonra hayatı değişir. Hepsinde şeytanın parmağını bulabileceğimiz son derece ince bir kurguyla birbirine bağlanmış olayların yaşandığı 30’ların Moskova’sı, fantastik bir karmaşaya ev sahipliği yapacaktır.

Deadline’a açıklamalarda bulunan Luhrmann, şunları söyledi: ” The Master and Margarita, ilk okuduğum günden bu yana, yani yaklaşık 20 yıldır aklımdan çıkmayan bir eser. Bu olağanüstü kitapla aramda bir bağ vardı, sonunda edebiyatta çığır açan Master and Margarita’yı yorumlama fırsatına sahip olduğum için çok heyecanlıyım.

Son olarak Netflix’in en yüksek bütçeli yapımlarından The Get Down ile seyircileri 70’lerin ABD’sine götüren fakat beklediği başarıyı elde edemeyen Luhrmann, televizyon serüvenine bir süre ara verdiğini açıklamıştı. Sevdiği topraklara geri dönen ve Elvis Presley’nin biyografik filminden sonra The Master and Margarita için kollarını sıvayacak Luhrmann, görkemli filmografisine yeni yıldızlı pekiyiler ekleyebilecek mi, göreceğiz.