cuma bereketi: stormzy, chromatics, baxter dury, grimes, kaytranada, islandman, daniel lopatin

cuma bereketi: stormzy, chromatics, baxter dury, grimes, kaytranada, islandman, daniel lopatin


herkes burada


Takvimler 13 Aralık 2019’u gösteriyor. Yılın son iki üç haftası, ama müzik dünyası yine capcanlı. Stormzy, Chromatics, Baxter Dury, Grimes, Kaytranada, Islandman ve Daniel Lopatin gibi isimlerle hafta sonu için dinleyecek bir dolu albüm, EP ve tekli geldi. Cuma Bereketi olarak sizin için sevdiklerimizi, beklediklerimizi ya da beklemeniz gerektiğiniz düşündüklerimizi sıraladık.

2015 çıkışlı Art Angels albümüyle ortalığı birbirine kattıktan sonra kayıplara karışan Grimes, uzun süredir müzik dünyasında değil de magazin dünyasında karşımıza çıkıyordu. Henüz iyi mi yoksa kötü bir karakter mi olduğuna karar veremediğimiz Elon Musk’la olan ilişkisi ve Azealia Banks’le yaşadığı tartışmayla gündemi bir süre epey meşgul eden Grimes, iklim değişikliğin antropomorfik tanrıçasının hikayesini anlatacağı konsept albümü Miss_Anthropocene için gün sayarken Cyberpunk 2077 isimli PS4 oyunu için yazdığı 4Æm isimli yeni şarkısını bugün itibariyle streaming servislerinde dinlemeye açtı.

Alttan alta tropikal bir atmosfere sahip şarkı, perküsyonlar ve bir anda yükselen synth’lei ile sürpriz bir şekilde drum and bass şarkısına dönüşüyor. Bu kadar spoiler yeter.

Modern “frontman” kavramının yaratıcısı Ian Dury and the Blockheads’in Ian Dury’sinin oğlu olan Baxter Dury, 2002’de başladığı müzik kariyerine son yıllarda daha sıkı sıkı tutunmuş durumda. 2017’de yayınladığı Prince of Tears yılın sürpriz işlerinden birine imza atan Dury, singer-songwriter, indie rock, indie, alternative ya da dream pop ne derseniz deyin, genlerinde olan bu yeteneği sahneye, stüdyoya ya da seyirciye aktarma konusunda epey başarılı.

The National’ın biraz daha hareketlisi ya da Eels’ın daha az depresifi olarak tanımlayabileceğimiz grup, Carla’s Got A Boyfriend isimli yeni teklisinde alıştığımız 60’lar kokan bas gitar tonuyla yine bizi ilk notasından bir hikayenin içine çekiyor. Carla isimli bir ablamızı tavlama yolunda atacağımız adımları teker teker saydığımız şarkının en büyük sorunu Carla’nın bir erkek arkadaşı olması.

Ah be Chromatics, ne güzel grupsunuz, on numara ekipsiniz. Hanımlar çiçek, beyler jilet gibi. E peki şu malum albüm niye bir türlü gelmiyor? Johnny Jewel sal artık şu Dear Tommy albümünü. Yıllardır beklerken bir de dalga geçer gibi araya Closer to Grey diye bir albüm sıkıştırdın. Eyvallah, teşekkür ederiz, eline sağlık ama tamam be abicim.

Neyse, bu sefer The Sound of Silence isimli EP’leriyle playtuşu’na misafir olan Chromatics, Jackson C. Clark ve Simon and Garfunkel gibi isimlerin şarkılarını bir araya topladıkları cover bir EP yayınlayan grup, migren tedavisinde kullanılacak deneysel bir yöntem keşfetmişe benziyor.

Danimarka merkezli plak şirketi Music For Dreams etiketiyle bu yıl bitmeden Kaybola isimli bir albüm yayınlama sözü veren ama vakitleri iyice daralan Islandman, geçtiğimiz aylarda yayınladığı Shu! isimli EP’sinin üstüne Zebra isimli bir EP ile karşımızda. Ortamlarda bol bol yerden yere vurulan, herkesin bir şekilde dalga geçip ama kendini içinde bulduğu minimal house başlığı altında kalitesini hiç düşürmeden devam eden grubun Zebra ve Marakesh isimli iki şarkısına bir de Zebra’ya yapılmış bir dub remix eşlik ediyor.

Yılın merakla beklenen filmlerinden biri olan ve Adam Sandler’ın “Oscar alamazsam öyle kötü bir film yaparım ki ağlarsınız” diyerek akademiyi tehdit ettiği Uncut Gems’in soundtrack’i gün itibariyle yayında. Josh Safdie ve Benny Safdie kardeşlerin yüksek tempolu filmi Good Time’dan sonraki yeni projesi olan Uncut Gems, büyük fırsatlar peşinde koşarken aile hayatını ve işini dengede tutmada bocalayan ama işleri bir türlü yolunda gitmeyen bir kuyumcunun hikayesini anlatıyor.

Daha önce de Safdie kardeşlerle Good Time’da çalışmış olan Daniel Lopatin aka Oneohtrix Point Never’ın sihrini konuşturduğu soundtrack albümü, sanatçının bildiğimiz işleri ve soundtrack albümlerine göre biraz daha “renkli.”

Filmin oyuncu kadrosunda Idina Menzel, Lakeith Stanfield, Judd Hirsch‘ın yanı sıra NBA yıldızı Kevin Garnett ve ilk oyunculuk sınavını verecek olan Abel Tesfaye nam-ı diğer The Weeknd de var. Uncut Gems’in önümüzdeki ay Netflix’te yerini alacağını da hatırlatalım.

İngiltere’nin şu sıralar bir numaralı ismi olan Stormzy, çok kısa sürede underground rap dünyasından dünya listelerinin bir numarasına yükseldi. Londra sokaklarının dünyaya armağanı olan ve hakkında “rap’ten farkı ne şimdi bunun?” sorularının hedefi olan grime türünün en şu andaki büyük ismi olan Stormzy’yi, önümüzdeki yıl Glastonbury’nin meşhur Pyramid Stage’inde izleyeceğimizi hatırlatalım.

Son yıllarda topladığı ödüllerle kendine bir ödül odası yaptırmak zorunda kalacağını düşündüğümüz Stormzy’nin Heavy Is the Head albümünün henüz üçüncü albümü olduğunu düşünürsek kendisini daha uzun yıllar boyunca duyacağız, iyi ki de duyacağız. Buyrun albüm.

Hip-hop dünyasının genç ve başarılı prodüktörlerinden Louis Kevin Celestin aka Kaytranada; yeni albümü Bubba’da Pharrel Williams, Mick Jenkins, Tinashe, Estelle, Chartlotte Day Wilson, GoldLink, SiR gibi isimlerle çalışıyor. “Bu kadar yetenekli nasıl olunabilir?” sorusuna cevabını merak ettiğimiz isimlerden olan genç yetenek, bu albümle kendisini ne kadar özlediğimizi bir kez daha hatırlatıyor.

Şöyle bol yıldızlı güzel videolar ve sütüne yeni bir komikli Boiler Room videosuyla bu albümü taçlandırmasını beklediğimiz Kaytranada’nın yeni albümü BUBBA hemen burada.