new york yıllardır hayalini kurduğu hip-hop müzesine kavuşuyor

new york yıllardır hayalini kurduğu hip-hop müzesine kavuşuyor


hadi hayırlısı


Rap müziğin Doğu ve Batı Yakası mücadelesindeki Doğu’yu temsil eden New York, uzun yıllardır hayalini kurduğu ama bir türlü hayata geçemeyen hip-hop müzesine kavuşmak için gerekli yardımı aldı.

New York Valisi Andrew Cuomo, 18 Aralık Perşembe günü yaptığı açıklamada, New York eyaletinde dünyanın ilk hip-hop müzesinin inşa edilmesine destek olma amacıyla 3,5 milyon dolarlık sermaye ödeneğinin onaylandığını duyurdu. Toplamda 80 milyon dolara mal olacak Universal Hip Hop Museum’un 2023 yılında Güney Bronx’ta açılması planlanıyor. “Boogie Down” Bronx olarak da bilinen bölge, müzik tarihçileri tarafından hip-hop’un doğum yeri olarak kabul ediliyor.

New York Post’un raporlarına göre, müzenin zaten Microsoft ve MIT dahil olmak üzere kurumsal ortakları bulunuyor. Bu büyük markaların yanı sıra hip-hop dünyasından Nas ve LL Cool J gibi büyük isimler de şimiden projeye olan desteğini açıklamış durumda.

Bu gelişme, uzun zamandır hayata geçmesi için gereki desteği bekleyen müzenin ilk kez gündeme gelişi değil. Müzenin açılmasına dair ilk fikirler 2006’ya kadar uzanıyor. Rap müziğin ve hip-hop kültürünün ilk örneklerini sergileyen isimlerden biri olan Afrika Bambaata ise 2012’de bir bu konuyu tekrar gündeme getirmişti. Yıllar içinde tekrar tekrar gündeme gelip iptal olan proje, bu sefer nihayete ermeye epey yakın gözüküyor.