sabancı müzesine dev konuk: marina abramović

sabancı müzesine dev konuk: marina abramović


abramović metodu istanbul'a geliyor


Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın desteğiyle dünyaca ünlü performans sanatçısı Marina Abramović’i ağırlamaya hazırlanıyor. Marina Abramović’in retrospektif niteliği taşıyan Türkiye’deki ilk büyük ölçekli sergisi; Marina Abramović Institute (MAI) işbirliğiyle Türkiye’den ve dünyadan performans sanatçılarıyla beraber geliştirilen canlı performanslar ve ziyaretçilerin katılımıyla tamamlanan Marina Abramović’in “Metod”unun deneyimlenmesinden oluşacak.

İnsanları geniş çaplı, ortak katılımlı bir tecrübede bir araya getirerek kendileriyle ve birbirleriyle bağ kurmaya davet eden bir aktivite olan Abramović Metodu, öz farkındalığa ve keşiflere dair bir alan yaratıp; egzersizler ile halkı fiziksel ve ruhsal hassasiyet, açıklık ve sükunetle buluşturmayı amaçlar.

31 Ocak 2020’den 26 Nisan 2020’ye dek sürecek, üç ay boyunca 12:00-20:00 arasında SSM’de ziyaret edilebilecek sergi, performans sanatının tarihinden yola çıkarak bugününü şekillendiren mirasın keşfedilmesine olanak sağlayacak, hem Abramović hem de Türkiye’den performans sanatçılarının çalışmaları tarihsel bir bağlam içinde ele alınacak.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, “ Performans sanatının öncü isimlerinden Marina Abramović’i İstanbul’da ağırlayacak olmaktan çok mutluyuz. Geçmiş yıllarda Sakıp Sabancı Müzesi’yle birlikte gerçekleştirdiğimiz Ai Weiwei, ZERO, Rodin, Salvador Dali ve Anish Kapoor sergileri sanatseverler tarafından büyük ilgi ve heyecanla karşılandı, bu güzel ilgi neticesinde sergi sürelerini uzatarak daha da çok sanatsevere ulaştık. Bu kez Akbank Sanat da mekan olarak bu projenin bir parçası olacak. Bundan ayrıca büyük heyecan duyuyoruz. Marina Abramović sergisinin performans sanatına önemli bir alan açacağını düşünüyor, izleyenlere yeni deneyimler yaşatacağına inanıyoruz” diyerek sergiyi duyurdu.