criterion collection, 2020 box set’lerini şöyle bir koklattı

criterion collection, 2020 box set’lerini şöyle bir koklattı


fellini, varda, wong kar-wai ve bruce lee


The Criterion Collection her sene yaptığı güzelliği bu sene de tekrarladı ve 2020 yılında çıkaracağı box set’lere dair birtakım ipuçları veren çizimlerle karşımıza çıktı. Geçtiğimiz seneler elimize verdiği malzeme bakımından daha insaflı davranan The Criterion Collection, bu sefer tahminleri yalnızca dört adet doodle ile sınırladı.

Bu sınırlı kaynaklarla bile şimdiden kesin gibi gözüken bazı tahminler havada uçuşuyor:

Uçup kaçmaya hazır E’nin İtalyan yönetmen Federico Fellini’ye bir gönderme olması muhtemel. Janus Film’in efsane yönetmenin filmlerinin yenilenmiş halleri üzerinde çalıştığını belirten bir tweet de bu olasılığı kuvvetlendiriyor.

Geri kalan çizimlerde kelime oyunlarına fazlaca yaslandığını düşündüğümüz Criterion Collection’ın “1 car why” olarak okunabilecek doodle’ının In the Mood for Love ve Chungking Express’in yönetmeni Wong Kar-wai’yi işaret ettiğini düşünmek yanlış bir çıkarım olmaz gibi. Yönetmenin kendisi de kendi filmlerinin yüksek çözünürlüklü versiyonlarını beyaz perde için hazırladığını zaten 2019 yılı içinde belirtmişti.

Janus Films’in Agnes Varda şerefine hazırladığı retrospektifi de düşünürsek üçüncü çizimin geçen sene hayatını kaybeden Yeni Dalga’nın büyükannesiyle bağlantılı olduğu kesin gibi duruyor.

Sonuncusu ise Bruce Lee’ye işaret etme ihtimali olan çizim bu dörtlü içerisinden en fazla şaşırtan olarak öne çıkıyor. Yeni on yıla güçlü bir giriş yapan Criterion’un bu sene içerisinde çıkartacağı bütün işleri ağzımızın suları akarak takip edeceğimiz kesin.