nick cave, kanye west’i çağımızın en büyük sanatçısı ilan etti

nick cave, kanye west’i çağımızın en büyük sanatçısı ilan etti


hemen hayır demeyin!


Ghostseen ile 2019’a dev bir hüzün bombası bırakan Nick Cave, şüphesiz çağımızın en yetenekli ve heyecan verici isimlerinden biri. Her yaptığı işi yakından takip ettiğimiz Cave, son olarak bir önceki albümü Distant Sky kapsamında 2017’de verdiği konseri YouTube kanalına yükleyerek bize bir sürpriz hazırlamıştı.

Nick Cave bir süredir hayranlarından gelen soruları yanıtlamak için Red Hand Files isimli hayran sitesini sık sık kullanıyor. PJ Harvey ile ilişkisinin detayları gibi farklı ve beklemediğimiz konularda sorulara cevaplar veren Cave, bu sefer de Kanye West’i çağımızın en yaratıcı sanatçısı olarak isimlendirdiği bir açıklama yaptı.

Bir hayranı tarafından gelen “Yeni tarzınızla eski hayranlarınızı kaybetmekten korkmuyorsunuz?” sorusuna ise hem sanatçıların hem de hayranlarının kendi deliliğinin peşinden gitmesinin önemli olduğunun altını çizerek ders niteliğinde bir cevap veren Cave, “Zorlu müzik, doğası gereği bazı hayranlarını başkalarına ilham verirken ahenksizlik olmadan, konuşmadan, risk almadan, gözyaşı dökmeden, gülümsemeler olmadan ve kimseye hakaret etmeden yabancılaştırır. Hayranlarımıza meydan okumak, onları kaybetmek anlamına gelse bile aslında onları sevmektir!” yorumunu yaptı.

Kendisine yöneltilen bir diğer soru olan “Kanye’yi seviyor musunuz? sorusuna tam de kendisinden beklediğimiz incelikte ve yaratıcılıkla bir cevap veren Nick Cave, “Sanat yapmak bir çılgınlık biçimidir – kendi tekil vizyonumuzun derinliklerine ineriz ve orada kayboluruz. Dünya’da Kanye kadar kendini deliliğine adamış bir müzisyen yok ve bu bakımdan, şu anda o zamanımızın en büyük sanatçısı.” yorumuyla ilk soruya verdiği delilik temalı cevabını Kanye West’in neden bu kadar büyük bir isim olduğunu vurgulamak için kullandı.

Beğenilir ya da beğenilmez, Nick Cave’in Kanye West için verdiği cevaba çıkış yolu. Cave’in geçmişini, kariyerini, yaşadıklarını, ürettiklerini ve hayata bakış açısını düşündüğümüzde kendisine hak vermesek de anlayabileceğimiz bir pencere açıyor.