cuma bereketi: radiohead, king krule, moses sumney, grimes, ozzy osbourne, seda erciyes

cuma bereketi: radiohead, king krule, moses sumney, grimes, ozzy osbourne, seda erciyes


şampiyonlar ligi


Playtuşu’nun düzensiz içeriği Cuma Bereketi, bugün günlerden Cuma olmasının getirdiği hak ile tekrar karşınızda. Radiohead, King Krule, Moses Sumney, Grimes, Ozzy Osbourne ve yerli sahnemizden de Seda Erciyes’in katılımıyla kapattığımız haftanın yeni çıkanlarını lafı uzatmadan sizlerin huzuruna bırakıyoruz.

Kendilerini çok anlatma ihtiyacı duymadığımız, isminin bile yettiği gruplardan Radiohead, 2000 yılında yayınladığı ve modern rock müziğin kilometre taşlarından biri olan Kid A albümüden Treefingers şarkısının ‘extended’ versiyonunu paylaştı. Aynı yolun bir başka kilometre taşı olan OK Computer’ın kapanışıyla Kid A’in başlangıcı arasında bir köprü görevi gören ve grubun kabuk değiştirmesinde de önemli bir basamak olan şarkının dört dakikalık versiyonunun ne amaçla paylaşıldığı henüz belirsiz.

Sadece gönülden kopan eski bir kayıt mı yoksa bu sene 20. yılını kutlamaya hazırlanan Kid A’in şanlı kutlamaları için önden bir hediye mi zaman içinde göreceğiz.

Taze baba King Krule, kendine alternatif bir anlatı alanı yarattığı videolarıyla bir şeyler denediği yeni albümü Man Alive!’ı yayınladı. 14 şarkı ve 44 dakikadan oluşan albüm, Krule’un şimdiye kadar kaydettiği en depresif albüm. Bir önceki albümü The OOZ kadar ses getirmese de mutsuzluğun farklı tanımları ve baba olmak konusunda yaşadığı kaygıları yine kendince anlatıyor.

Buram buram lo-fi, buram buram mutsuzluk kokan bir albüm huzurlarınızda.

Müzik dünyasının günümüzde hip hop ve trap dışında kalan o küçük kısmı için geleceğe dair umut veren isimlerden biri olan Moses SumneyBon IverJames BlakeSufjan Stevens ve Woodkid gibi isimlerin danışmanlığında kaydettiği albümü ve isminden dolayı devamının da olduğunu anladığımız græ: Part 1’ı yayınladı.

İlk albümü Aromanticism ile çıtayı çok yukarı koyan Sumney, tadını alanın bir daha bırakamadığı vokali ve her gün üstüne koyarak geliştirdiği şarkı sözü yazımındaki başarısını bu albümde de tokat gibi yüzümüze vuruyor. “Gri üzerine konsept bir albüm” açıklamasını yaptığı græ: Part 1 ile kırık kalpleri çıtır kıtır ezecek Sumney’nin ellerine sağlık diyip şöyle akşam olsa da albümü bir daha baştan sona dinleyip kaliteli üzülsek d.ye iç çekiyoruz.

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen’e rakip olacak bir hareketle doğmamış bebesi için Instagram hesabı açan Grimes, “İklim değişikliğinin antropomorfik tanrıçası” üzerine bir konsept albüm olduğunu açıkladığı Miss Anthropocene’i “Deluxe Edition” versiyonuyla paylaştı. Albümden yaklaşık 6-7 şarkıyı tekli olarak paylaştığı için zaten hepsini dinlemiş gibi hissettiğimiz ama bize ne tür sürprizler hazırladığını da bir yandan merak ettiğimiz Grimes’ın, bir future pop yıldızından daha farklı bir alana yönelip “deneysel saykodelik elektro/dream pop” diyip işin içinden çıktığımız albümü hemen burada.

Müzik dünyasının yaşayan efsanelerinden Ozzy Osbourne’un kariyerindeki ikinci solo albümü olan Ordinary Man, ilginç konuklarıyla sonunda yayınlandı.  2017’de 49 yıllık Black Sabbath kariyerine nokta koyan ve dev bir veda turnesiyle grubun fişini çekip solo çalışmalarına başlayan Osbourne; Travis Scott ve Post Malone ile kendisini tanımayan genç kuşağa ulaşma çabasının yanında yakın dostu Elton John’u da bu albümde misafir ediyor. Ordinary Man’e “Ben bu albüme kalbimi ve ruhumu verdim!” diyecek kadar güvenen ve “Bu albüm, uzun zamandır yaptığım en önemli albüm olabilir” diyerek de beklentiyi de yukarılara çeken Ozzy Osbourne’un albümü bu beklentiyi karşılıyor mu buyrun siz karar verin.

Bu topraklarda görmek istediğimiz “bitchy”likte bir şarkıyla yolumuza devam ediyoruz. Soul ve modern R&B’nin kesişim kümesi diyebileceğimiz Neo Soul’un ülkemizde nadir örneklerinden birini yüksek prodüksiyon ve kalite ile icra eden Seda Erciyes’in yeni teklisi Başa Sarıp Dur, videosuyla birlikte yayınlandı. İlk teklisi 10:50’nin ardından neler yapacağını merakla beklediğimiz Erciyes; Harun İyicil ve Kerem Akdağ’dan oluşan Flytones’un bir kez daha prodüksiyonuna imza attığı Başa Sarıp Dur’da dinlerken kafamızda videosunu çektiğimiz şarkılardan birine kaydetmiş. Trap davullar, rahat sözleri ve yumuşak vokaliyle bir kere dinledikten sonra kafanızda çalmaya devam etme garantisi bulunan şarkının devamını duymayı dört gözle bekliyoruz.

Başa Sarıp Dur’un Eymen Topçuoğlu ve Can Esat Yalkın yönetmenliğinde çekilen videosunu da buraya bıraktık, bizce bir bakın.