wong kar-wai’ye corona virüsü şoku

wong kar-wai’ye corona virüsü şoku


projeler iptal


Chungking ExpressIn the Mood for Love ve 2046 gibi unutulmaz filmlerin efsanevi yönetmeni Wong Kar-wai’nin, geçtiğimiz Mart ayında duyurduğu, hatta sinemadan önce televizyona uyarlayacağı sözünü verdiği Blossoms Çin’de başlayıp bütün dünyaya yayılan Corona virüsü sebebiyle askıya alındı.

Son olarak 2013 yılında vizyona giren The Grandmaster ile izlediğimiz veteran yönetmenin yaptığı açıklamalarla hepimiz heyecanlanmıştık. Kar Wai’nin In the Mood for Love ve 2046 ile tematik bağı olduğunu açıkladığı Blossoms, dört senelik uzun bir senaryo çalışmasının ardından hayata geçmeye çok yaklaşmıştı. Yönetmenin bu projeyi bir adım daha ileri götürerek aynı romanı önce bir diziye uyarlamaya karar vermesiyle sevincimiz bir fiyatına iki Kar-wai projesi izleyeceğimiz için ikiye katlanmıştı.

Jin Yucheng‘in 2012 yılında yayımlanan aynı isimli romanından uyarlanan Blossoms, Çin Kültür Devrimi’nin son dönemlerine denk gelen 60’lı yıllardan başlayıp 90’lı yılların sonuna kadar Şanghay’da yaşayan üç insanın hikayesine odaklanıyor. İki farklı zaman diliminde Şanghay’da yaşayanların gündelik hayatlarını izleyeceğimiz dizi ve film, şehrin iki farklı yüzünü ve dönemini anlatması açısından bir belgesel atmosferi de oluşturuyor.

Ama hevesimizi kursağımızda bırakacak bir haber Çin’den geldi. Corona virüsünün neden olduğu ölümcül salgın, hem dizinin hem de filmin çekimlerinin ertelenmesine neden oldu. Salgının ne zaman kontrol altına alınacağı bilinmediği için Blossoms’ın prodüksiyon çalışmaları da belirsiz bir tarihe ertelendi.

Öte yandan Kar-wai cephesinde yaşanan tek olumsuzluk bu da değil. Çin basınında yer alan son haberlere göre 2017 yılında duyurulan ve Wong Kar-wai tarafından yönetilmesi beklenen Amazon dizisi Tong Wars da iptal edildi. Bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmasa da virüsün durumunun belirsizliğini koruması, yine çekimleri Çin’de yapılacak filmin şimdilik rafa kalktığını kanıtlar nitelikte.

Ne diyelim, kader kısmet…