cuma bereketi: four tet, steven wilson, the killers, ultraísta, peter björn and john, ozoyo…

cuma bereketi: four tet, steven wilson, the killers, ultraísta, peter björn and john, ozoyo…


corona özel


Cuma Bereketi “Corona Özel” bölümüne hoş geldiniz. Bütün dünyayı kasıp kavuran virüs bizleri evimize hapsetmeden geçirdiğimiz son cuma olma ihtimali yüksek olan bu cumanın misafirleri arasında İstanbul – Berlin hattında üretim yapan yetenekli prodüktörümüz Ozoyo, yeni albümü duyurup ilk tekliyi önden yollayan The Killers, bir tanesi yaşayan efsane Danny Krivit imzalı olmak üzere iki farklı remix’i ile gelen The Vision’ın yeni teklisi, Radiohead’in gizli üyesi ve Atoms For Peace’te de Thom Yorke’un sağ kolu olan Nigel Godrich’in gizemli yan projesi Ultraísta, vizyon reis Four Tet’in yeni albümü ve kuzeyin hipster bıyığı ihtiyacını 2002’den beri karşılayan Peter Björn and John kardeşler.

Wanderlust, Lost Beats, ve 333 gibi kayıtlarıyla beat’lerini caz, hip hop ve elektronik müzik ekseni etrafında döndüren pek yetenekli yerli prodüktörümüz Ozoyo, yeni teklisi Clouds After Blocks ile geri döndü. Farklı tarzlarda üretim yapması, detaylı prodüksiyon süreci ve her adımda gelişen diskografisi ile sınıfının örnek öğrencilerinden olan Ozoyo, bu sefer lo-fi ağırlıklı teklisiyle beyin hamağımızda keyifli bir 3 dakika yaşatıyor. Henüz kendisiyle tanışmamış olanlara şiddetle tavsiye ettiğimiz, tanışanların da zaten bu ayrıcalık için mutluluğunu gözlerinden okuduğumuz Ozoyo’nun yeni teklisi bir tık uzakta.

Progresif müziği karizmatik abisi Steven Wilson, 12 Haziran’da yayınlamaya hazırlandığı 6. albümü The Future Bites’tan Personal Shopper isimli teklisini paylaştı. The Porcupine Tree’nin mastermind’ı Wilson, 10 dakikalık bu geniş ve uzun şarkısında günümüzün distopik bir tasvirini yapıyor. Web sitesinde  albüm için “Ultra modern tüketici için özel olarak tasarlanmış yüksek konsept tasarım dünyasına çevrimiçi bir portal” diyerek suratımızda ???? yaşanmasına sebep veren yetenkli ismin yine standartlarının üstüne çıkacağı albüm için gün saymaya başladık.

Indie rock’ın bir dönemine damga vurmuş, Hot Fuss albümüyle hala dünyanın bir yerlerinde Billboard 200 listesinde yer alan ama son yıllarda geri dönüş çabasında olan The Killers, 29 Mayıs’ta yayınlanacak altıncı stüdyo albümleri Imploding The Mirage’dan ilk şarkısını paylaştı.

Gündeme gayet uygun ismiyle de ayrı şık olan Caution, Hattori Hanzo kılıçları gibi keskin synth’leri ile 80’li yıllara selam duruyor. Fleetwood Mac’in köklü üyelerinden Lindsey Buckingham’ın gitarlarında yer aldığı Caution isimli tekli, maalesef yeni albümle ilgili şimdilik çok iç açıcı bir görüntü sunmuyor.

House müziği yaşatma ve yayma kürsüsü Defected Records etiketiyle yayınlanan Mountains, Ben Westbeech & Kon ikilisinden oluşan The Vision’ın, vokallerini Andreya Triana’ya teslim ettiği yeni kaydı. Daha önce birlikte Heaven ve Home isimli iki tekli daha yayınlayan ekip, Mountains için yanına DJ’lik müessesesinde edit kavramının doğuşuna ön ayak olan isimlerden Dany Kirivit imzasını taşıyor.

Güzel enerjili, içi kıpır kıpır eden bir yaz şarkısıyla biraz dans edeyim isteyenler için ideal bir şarkı olan Mountains, playlist’lerinizden eksik olmasın.

Radiohead’in gizli üyesi ve Atoms For Peace’te de Thom Yorke’un sağ kolu olan Nigel GodrichFEMME adı ile kendisini tanıdığımız Laura Bettinson ve yine Atoms For Peace’in davullarından sorumlu Joey Waronker’ın bir araya gelip kurduğu süper grup Ultraísta’nın yeni albümü Sisters, 8 yıl aradan sonra tam sürüm olarak yayında.

Godrich’in bir sanat eserinden daha fazlası olan bir kayıt yapmak istediklerini belirttiği yeni Ultraísta albümü, en yakın tabirle analog enstrümanlarla yapılmış bir elektronik müzik albümü olarak tarif edilebilir. Zaman zaman yaylılar, bazen synthesizer ve bol bol vokal ile beklentilerimizin üzerinde seyrediyor. Kendilerini hiç dinlemeyenler için bu gruba bir fırsat vermelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.

Üretkenliği ile kendisini özlememize hiç de fırsat vermeyen Kieran Hebden aka Four Tet, 2017’de yayınladığı son albümü New Energy’nin ardından yeni albümü Sixteen Oceans ile tekrar karşımızda.

2001 çıkışlı Pause albümünden beri 2-3 senede bir albüm yayınlama geleneğini tam gaz devam ettiren Four Tet’in Ocak ayında duyurduğu yeni albümü Sixteen Oceans’ta 16 şarkı yer alıyor. Albümden daha önce Teenage Birdsong, Baby ve 4T Recordings isimli üç tekli yayınlayan Four Tet’e, Baby şarkısında Ellie Goulding de eşlik ediyor. 10 üzerinden 10 bir albüm olmasa bile yine de kalitesi standart, yüksek prodüksiyonlu, bol sample’lı bir albüm dinlemek isteyenler için kolonya görevi görecek Sixteen Oceans hemen aşağıda. Dinleyelim, dinletelim.

Young Folks şarkısıyla bir dönem hayatımızın merkezinde yer alan ve 2016’dan bu yana daha bir aktif olan Peter Björn and John, müzik dünyasındaki 20. yılını Endless Dream ile kutluyor. İsveç’in köklü synth-pop/folk gruplarından biri olan ekip, cıvıl cıvıl ve iyimser atmosferli şarkı sözleriyle dinledikten sonra bünyede pozitif hisler bırakan bir albüm.

Bir önceki albümleri Darker Days ile daha farklı bir yol izlemeye başlayan grubun bu çizgisini devam ettiren Endless Dream için konuşan grup üyeleri bu albüm için “Karanlık bir dünyada renkler arayan insanların hikayelerini anlatıyoruz” açıklamasını yaptı. Nordik coğrafyanın üretimlerine açık olanların çoktan dinlemeye başladığı albüme bir şans verin deriz.

Geldik listenin sonuna,

Ülkemizin köklü plak şirketlerinden Uzelli, zengin ve geniş kataloğunu günümüze taşıma çalışmaları kapsamında ilk olarak 2017’de Uzelli Psychedelic Anadolu isimli toplama albümle gönlümüzü feth etmişti. Uzelli’nin bir sonraki hediyesi ise dünyanın A+ plak dükkanı/şirketi Rush Hour’un fiziksel dağıtım desteği ve BaBa ZuLa’dan tanıdığımız Murat Ertel & Esma Ertel kürasyonu ile düzenlenen özel bir albüm.

İçerisinde Akbaba İkilisiKına Gecesi EnsembleMehtap TunaSarı ZekiHandan YazganMehmet KarakoçSultan SümbülGülcan Opel ve Aşık Emrah gibi isimlerin yer aldığı Uzelli Elektro Saz; 1976 ve 1984 yılları arasında kaydedilen ve günümüzde bulunması epey zor olan albümlerden seçme şarkıları bir araya getiriyor. Ülkemizde döneminde hak ettiği değeri görmeyip ilginç şekilde günümüzde Avrupalılar tarafından hakkı teslim edilmeye çalışılan sanatçıları bir araya toplayan albüm, hem koleksiyon olarak hem de sadece dinlemelik açıdan kişisel koleksiyonunuza eklenmeli.