sónar istanbul 2020 araştırma ve didik didik etme komitesi sunar

sónar istanbul 2020 araştırma ve didik didik etme komitesi sunar


ne dinleyelim?


2016’da ilk kez ülkemize gelen ve daha da bağlarımızı koparmadığımız Sónar Istanbul, bu yıl dördüncü kez 5-6-7 Mart tarihlerinde bir kez daha Zorlu PSM’de gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıllara ek olarak bu sene bir de festivale açılış konseri ekleyen Sónar, 5 Mart’ta 10 numaralı sırt numarasıyla elektronik müzik dünyasına Berlin’den aktarmasız uçuşla dahil olan Paul Kalkbrenner ile başlayacak.

Sadece müzik değil, ucu müziğe ve tasarıma dokunan her türlü son model teknolojik gelişmeyi de yakından takip edebileceğimiz festivalde kimleri dinlesek şöyle bir göz atalım istedik. Kemerlerinizi bağlayın, başlayalım, uçuşa geçiyoruz…

Şöyle festivalin headliner’ı diyeceğimiz, ana sahnede yer alacak isimlere baktığımızda ilk olarak son yıllarda ülkemizde bol bol misafir ettiğimiz ve geçtiğimiz dönemde plak şirketi Drumcode ile yayınladığı ve yayınlanmasına ön ayak olduğu bir dolu hit şarkı ile halefini devam ettirecek genç yeteneklere kucak açan Adam Beyer ve halef demişken yıllar boyu techno müziğin Kapalıçarşı’sı Berghain’ın müzik direktörlüğünü üstlenen maestro Ben Klock gözümüze çarpan en büyük isimler.

Tabii koskoca festival bununla biter mi? Bitmez. Hadi açılış gününü sayma daha koskoca iki gün var diyoruz ve devam ediyoruz.

“Big room techno” denince önünde saygıyla ceket iliklenen, Danimarka’nın asi çocuğu Rune Reilly Kölsch aka DJ Kölsch, ses konusunda uzmanlığı, house ve techno’yu harmanlamadaki ince işçiliği dillere destan olan, setlerinden önce “yüksek gerilim hattı” uyarısı yapılan ve ilk albümü Edge of Everything ile yılın en iyi elektronik müzik albümlerinden birine imza atmış olan Paula Temple, melankolik ve melodik deep house bir insan olsaydı neye benzerdi sorusunun Google görsellerdeki karşılığı olabilecek Christian Löffler, Amsterdam’ın havasını almış, yetmezmiş gibi sür süre Avrupa’nın çeşitli başkentlerinde öğrendiklerini bünyesine güneş kremi gibi yedirdikten sonra Tel Aviv’e dönen ve dinlediği her şeyi house, disco ve indie dance türlerindeki başarılı yapımlarında ortaya döken jilet gibi ikili Red Axes, headliner isimlerimizin ardından bize hazırladıkları sürprizleri merak ettiğimiz cevher isimler.

İlk albümü Human’dan bu yana hem dans pisti hem de oturmalı ve göz kapatmalı konserler için üretilmiş, üretilirken de karşı tarafı içine alan duygusal bir baloncuk yaratmayı seven Max Cooper, canlı görsel işitsel performansıyla belki de festivalin en unutulmaz dakikalarını yaşatacak.

Yerli sahnemizin yüksek ilgi ve alaka ile takip edilen ismi Şafak Özkütle’nin “Güneş doğudan doğar” mottosuyla hayata geçirdiği doğu esintili projesi Oceanvs Orientalis, ismine Boiler Room, NTS Radio ve Worldwide FM’den aşina olduğumuz global ses Debora İpekel de festivalin ana sahnesinde bizleri karşılayacak isimler arasında.

Festivalin daha genç kitlesi için ana sahnedeki etkinlikler kadar heyecan verici isimleri ağırlayan Red Bull SonarLab Sahnesi, bu sene de kaldığı yerden devam edeceğine emin olduğumuz isimleri bir araya toplamış.

Her yıl İskoçya’da güzeller güzeli bir kalede kendi festivalini düzenleyen, son yılların ismi ve setleri en çok konuşulan DJ’i unvanının sahibi olan Denis Sulta, “Hiçbir zaman müzik dışında bir yoldan kendimi ifade etme ihtiyacı hissetmedim” sözleriyle müzik tutkusunu bizlere kanıtlayan son janra bükücü Bjarki, kendisini tanımlamak için üç havalı kelime öbeği kullanacak olsak “aerodinamik techno, endüstriyel ve batı dışı dans müziği” diyebileceğimiz Şangay ve Tayvan merkezli Malezyalı elektronik müzik sanatçısı Tzusing tahtaya ilk yazacağımız isimler.

 

New York’un gün geçtikçe bir adım daha öne çıkan prodüktör ve DJ’lerinden DJ Python, kadın sanatçıları temsil eden New York merkezli elektronik müzik topluluğu Discwoman’ın kurucu ortağı, minimum miktarda post-prodüksiyonla her şeyi tek bir çekimde kaydedebilen Umfang, 2018 yılında yayınladığı Compro ile ambient ve techno’yu birbirine %1 hata payı ile harmanlayan ama DJ setlerinde Dr. Jekyll’dan Mr. Hyde’a dönüşen Skee Mask, funk, disko ve soul karışımı setleriyle 90’lı yılların sonlarından bu yana keyifle dinlediğimiz Zozo, ortaklıklarını ambient & glitch parantezinde birleştiren Red Bull Warm Up sanatçılarından TKO ve jtamul ile beril21’in club dışı atmosferlerin ve anların müziğini setlerine yerleştirmeye çalıştığı duo DJ projesi Millennial Hug bu sene Sónar’da sıkı takip edeceğimiz isimler arasında.

Lafı uzatmaya gerek yok, line-up kendini anlatıyor.

Üç evet ile artık her yıl başında hevesle beklediğimiz festivallerden birine dönüşen Sónar Istanbul’da “Bu kadar ismi nasıl kaçırmadan izlerim?” diye düşünüyorsanız orasını da siz hesaplayın. Biz biletleri buraya bırakıyoruz, orada görüşüyoruz.