christopher nolan, tenet’in hikayesi ile ilgili yeni detaylar paylaştı

christopher nolan, tenet’in hikayesi ile ilgili yeni detaylar paylaştı


tenet’i anlamaya çok yakınız


Kasım ayında yayınlanan ilk fragmanından beri merakla beklediğimiz Tenet’ten yeni haberler var. Filmin yönetmeni Christopher Nolan; Robert Pattinson ve Kenneth Branagh ile birlikte Entertainment Weekly dergisine verdiği röportajda Tenet’in hikayesini azıcık da olsun açıklamaya çalıştı.

Öncelikle filmin fragmanlarında gördüğümüz “zaman tersinmesi”ni açıklamaya çalışan yönetmen, Tenet’in bir zamanda yolculuk filmi olmadığını, aksine, mevcut zamanın içindeki göreceliliği ele aldığını şu sözlerle açıkladı: “Tenet, zamanı ve zamanın farklı şekillerde elde edilen işlevini ele alıyor. Fizik hocalığı yapıyormuşum gibi görünmek istemem ama tersinme, dağınımını tersine çevirmiş olan bu malzemenin ana fikridir. Yani bize göründüğü kadarı ile zaman içinde geriye doğru gidiyor.”

Filmin oyuncu kadrosunda yer alan Kenneth Branagh ise, Tenet’in detaylarından çok filmin genel sinopsisine ilişkin açıklamalarda bulunuyor: “Tenet, küresel bir tehdit ile başa çıkmaya çalışan bir casusluk filmi. Bir nükleer facia, insan ırkının başına gelen en büyük felaketlerden biri olmayabilir. Tenet, bundan bile daha kötü bir olasılığı ele alıyor.”

Zamanla veya başka bir fiziksel olguyla ilgilense de ilgilenmese de, Tenet’in ana merceğinin casusluk temasına baktığını biliyoruz. Filmin karakterlerinden de bahsetmeden geçmek istemeyen Nolan, John David Washington’ın canlandırdığı ana karakterin, casusluk türünün ilk örneklerinden James Bond ile uzaktan yakından alakası olmadığını şu sözlerle anlatıyor: “Tenet’te casusluk ve gizli kimlikler dünyasını ele alıyoruz. John David, ana karakter olarak bilinen bir casusu canlandırıyor. Tenet ise, ana karakterin göreve getirildiği organizasyonun adı. Kendisinin filmin merkezinde önemli bir konumu olsa da, Bond’un aksine, duygusal erişilebilirlik açısından çok daha cana yakın bir karakter.”

Nolan ayrıca, fragmanlarda göremesek de Aaron Taylor-Johnson’ın da filmde önemli bir karakteri canlandırdığını şu sözlerle belirtti: “Aaron Taylor-Johnson da filmde yer alıyor. Filmin önemli bir konumunda bulunuyor. Evet, kendisinin filmin çekimlerinden gelen hiçbir fotoğrafı bulunmuyor ve ikinci fragmanda çok az görünüyor. Film geliştikçe, hikayenin ulaştığı birçok şey var ve ilerleyen aşamalarda filmin ulaştığı safhalarla ilgili insanlara spoiler vermek istemeyiz.”

Korona virüse rağmen vizyona girmekte hayli ısrarcı olan Tenet, geçtiğimiz günlerde ilk defa ertelenmiş ve 17 Temmuz olan vizyon tarihi 31 Temmuz olarak güncellenmişti. Başrollerini John David Washington, Robert Pattinson ve Elizabeth Debicki’nin paylaştığı ve Aaron Taylor-Johnson, Michael Caine, Kenneth Branagh, Clémence Poésy ve Dimple Kapadia’nın da kadrosunda yer aldığı Tenet, tekrar ertelenmezse bu senenin en çok konuşulan yapımlarından biri olmaya aday.