studio ghibli’den yeni bir film geliyor

studio ghibli’den yeni bir film geliyor


aya to majo


Bir süredir açılan tema parkı, Netflix’le anlaşmaları ve plak formatında basılan soundtrack’lerinden bahsettiğimiz Studio Ghibli’nin yeni projelerini merakla bekliyorduk. Son olarak uzun süredir beklenen How Do You Live?’ın bir süre daha vizyona gelmeyeceğini paylaşan Studio Ghibli, Hayao Miyazaki’nin oğlu Goro Miyazaki’nin yönetmenliğinde hazırlanan Aya to Majo (Aya and the Witch)’in bu yıl bitmeden ekranlarda olacağını müjdeledi.

Cannes Film Festivali’nin bu yılki seçkisinde de yer alan Aya to Majo, Diana Wynne Jones’un Earwig and the Witch adlı çocuk romanından beyazperdeye uyarlandı. Yıl bitmeden Japon NHK kanalında yayınlanma söz de verilen film, Studio Ghibli’nin 3D3G teknolojisinde hazırlayacağı ilk film olma özelliğini de taşıyor. Goro Miyazaki her ne kadar filmin yönetmeni olarak görev alıyor olsa da, babası Hayao Miyazaki’nin de projeye iyice dahil olduğu yüksek sesle konuşulan konular arasında.

Aya to MajoStudio Ghibli ve Diana Wynne Jones isimlerinin birlikte anıldıkları ilk yapım değil. Sıkı Miyzaki takipçilerinin bildiği üzere Wynne Jones, Hayao Miyazaki’nin 2004 yılında beyazperdeye aktardığı Howl’s Moving Castle’ın da uyarlandığı kitabın yazarı. Wynne Jones’un romanından aktarılacak filmde Earwig adlı yetimhanede yaşayan ve ardından bir cadı tarafından evlat edinilen küçük bir kızın hikayesini takip edeceğiz. Normalde korkması gerekirken ürkütücü yeni evine götürüldüğünde bu durumdan oldukça keyif alan Earwig’in ismi Studio Ghibli versiyonunda Aya olarak değiştirilmiş. Senaryoda uyarlamaya dair başka değişiklikler var mı zamanı gelince öğreneceğiz.

İlk gösterimlerinden biri Cannes Film Festivali’nde yapılacak filmden yakın zamanda bir fragman görmeyi merakla bekliyoruz.