andy warhol’un illüstrasyonları love, sex and desire isimli bir kitapta toplandı

andy warhol’un illüstrasyonları love, sex and desire isimli bir kitapta toplandı


erken dönem işleri


Ürettiği işler ve ortaya çıkardığı yeni bakış açısıyla günümüz sanat dünyasının şekillenmesinde büyük etkisi olan Andy Warhol’un sanat dünyasına damga vurmadan önce sade bir illüstratör olarak çalıştığı döneme ait çizimleri Andy Warhol. Love, Sex, and Desire. Drawings 1950-1962 isimli bir kitapta toplandı.

Andy Warhol, tarihler 1956’yı gösterdiğinde Yukarı Doğu Yakası’nın Bodley Galerisi’nde bazı kişisel çalışmalarını ilk defa sergilediğinde, New York’ta ticari bir illüstratör olarak başarılı bir kariyerin tadını çıkarıyordu. Erkek bedenini kendi bakış açısından tasvir ettiği bu çizimleriyle şehrin sanat piyasasına büyük bir giriş yapacağını düşünen Warhol, dönemin homofobisini hafife almak gibi büyük bir hata yaparak yaklaşık 1000 adet çizimiyle öylece kala kalmıştı.

Yıllardır Warhol’un kariyerinin erken ve etkisiz dönemini işaret eden bu çizimler şimdi büyük yayınevi Taschen etiketiyle ilk defa bir kitapta toplanıyor. Andy Warhol, Love, Sex ve Desire: Drawings 1950-1962 adlı kitap, sanatçının kataloğundaki yaklaşık 1.000 eserin içinden seçilen 300 adet çizimi bir araya getiriyor.

Görselleri seçen ve kitabı düzenleyen Andy Warhol Görsel Sanatlar Vakfı’ndan Michael Dayton Hermann, giriş bölümünde Warhol’un bu çizimlerde “aşık olmanın sarhoş edici heyecanını” yakaladığını paylaşıyor. “[Eğer] etrafınıza bakarsanız, yabancılar arasında şefkatli bir bakıştan aşıkların paylaştığı nazik bir öpücüğe kadar en sıradan ifadelerle anlatılan bu yüce duyguya şahit olacaksınız. Andy Warhol’un 1950’lerden erkeklerin samimi çizimlerinde yakalananların bazıları gibi bu basit çizimler, bize hayatın sunduğu görkemli anları hatırlatıyor. Büzülmüş dudaklardan kaçan bir kalp, coşkulu bir kucaklamayı paylaşan çıplak vücutlar veya şehvetli bir bakış, Warhol’un bu aşk, seks ve arzu çizimlerinde yakaladığı basit, tuhaf ve şefkatli anların sadece birkaç örneği.” önsözüyle başlayan kitapta aynı zamanda Warhol biyografi yazarı Blake Gopnik ve sanat eleştirmeni Drew Zeiba’nın denemeleri de yer alıyor. Bu eserlere ise James Baldwin, Thom Gunn, Harold Norse, Allen Ginsberg ve Essex Hemphill’in şiirleri eşlik ediyor.

75 Euro etiketiyle satışa çıkan kitabı BU ADRES üzerinden satın alabilir ya da hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.