claire denis radioscopie isimli yeni filminde juliette binoche ile bir araya gelecek

claire denis radioscopie isimli yeni filminde juliette binoche ile bir araya gelecek


tecrübe festivali


Beau travail, 35 Rhums, White Material gibi filmlere imza atan, son olarak Robbert Pattinson’lı High Life filmini izlediğimiz Claire Denis, yeni filminin çekimleri için Juliette Binoche ve Vincent Lindon ile bir araya geleceğini paylaştı.

Önümüzdeki yıl bahar aylarında, başrollerinde Robert Pattinson ve Margaret Qualley’nin yer aldığı The Stars at Noon filminin prodüksiyonuna başlamaya planlayan başarılı yönetmen, Pattinson’ın yer aldığı The Batman filminin çekimlerinin uzaması nedeniyle araya yeni bir proje sıkıştırmaya karar verdi. Claire Denis’nin Juliette Binoche ile üçüncü kez aynı sette buluşacağı filmin adı Radioscopie olacak.

Çekimleri Fransa’da gerçekleşecek Radioscopie isimli proje, bir Fransız radyosunda geçecek. Ayrıca çekimlerinin belli bir kısmı ünlü Radio France’ın Paris’teki merkezi Maison de la Radio’da gerçekleştirilecek. Filme adını veren Radioscopie ise yayın hayatına ilk olarak 1968 yılında başlayan günlük kültürel bir radyo programıydı. Jacques Chancel tarafından hazırlanan program, o dönem ünlü isimleri bir araya toplamasıyla meşhurdu.

1968-1982 ve 1988-1990 yılları arasında yayınlanan programa bir saygı duruşu olan filmde Juliette Binoche’a yine Fransız sinemasının usta isimlerinden Vincent Lindon eşlik edecek. Denis yaptığı açıklamada, “Radyoda sessizlikler, nefes alışları ve tereddütler vardır. Bazen sorunun cevabı hemen ortaya çıkmaz, cevabı kendi içinizde aramalısınız. Radyoda insanların düşündüğünü duyabilirsiniz” ifadelerini kullandı. Denis’nin hem programın kendisine hem de radyo programlarının popüler olduğu döneme sevgi ve saygısını resmedeceği filmin soundtrack’i ise henüz yüzde yüz resmiyet kazanmasa da Tindersticks‘e emanet. Gruba hayranlığını sık sık dile getiren Denis’nin daha evvel defalarca çalıştığı Stuart A. Staples’ı filmin müziklerini yapması için ikna etmesi kimseyi şaşırmayacaktır diye düşünmekteyiz.

Önümüzdeki yılın başlarında çekimlerinin başlayacağını tahmin ettiğimiz Radioscopie, bakalım nasıl gözükecek…