steve mcqueen’in beş bölümlük antoloji serisi small axe, bbc first kalitesiyle geliyor

steve mcqueen’in beş bölümlük antoloji serisi small axe, bbc first kalitesiyle geliyor


saatlerimizi ayarlayalım


12 Years A Slave ile adını En İyi Film Oscar’ı kazanan isimler arasında yazdıran Steve McQueen’in beş bölümlük antoloji serisi Small Axe, Doctor Who’nun gelenekselleşen yılbaşı özel bölümüyle ülkemize giriş yapan BBC First’ün gün geçtikçe zenginleşen içerik listesinin son dakika golü oldu. 20 Ocak Çarşamba akşamı saatler 21.00’i gösterdiğinde BBC First üzerinden izlemeye açılacak Small Axe’ı şöyle bir hatırlayalım.

Hunger ile sinema dünyasında adını geniş kitlelere duyuran ve daha sonra imza attığı işlerle kendisini boşuna takip etmediğimizi kanıtlayan Steve McQueen’i, son olarak 2018’de vizyona giren Widows ile kamera arkasında görmüştük. Şu sıralar bu haberin gündeminde de olan ve ilk olarak BBC-Amazon ortak yapımı bir mini dizi olarak tasarlanan Small Axe’ın beş bölümlük antoloji serisine dönüşmesi ise herkesi şaşırtmıştı. Seride yer alan Mangrove ve Lovers Rock bölümleri, Cannes 2020 seçkisinde kendisine yer bulurken antolojiden geçtiğimiz Kasım ayında paylaşılan fragmanla bu uzun soluklu projeye dair ilk fikirlerimizi oluşturmuştuk. Gösterimlerinden sonra “McQueen’in bugüne kadar yaptığı en iyi iş” gibi iddialı youmlar alan Small Axe, iştahımızı kabartmadı desek yalan olur.

Lovers Rock, dünya prömiyerini 58. New York Film Festivali’nin açılış filmi olarak yaparken, Mangrove ve seride yer alan bir diğer bölüm olan Red, White and Blue da aynı festivalde izleyiciyle buluşmuştu. Geçtiğimiz aylarda Mangrove ve Lovers Rock ile BFI Londra Film Festivali’ni de ziyaret eden Small Axe, 15 Kasım’da BBC’de dijital platformlarda ilk gösterimini yapmıştı.

Antolojinin hikayesine dönecek olursak, adını Jamaika kökenli bir atasözünden alan Small Axe, “Siz büyük ağaçsanız, biz de küçük baltayız.” diyerek ne kadar küçük olurlarsa olsunlar, muhalif seslerin büyük güçlere karşı durabileceğinin altını çiziyor, dolayısıyla seri de bu tema etrafında dolaşan direniş hikayelerini anlatıyor.

İzleyiciyi 60’lı yılların Londra’sına götürecek seri, göçmen hareketine karşı olmasıyla bilinen Enoch Powell’ın, 1968 yılında gerçekleştirdiği Rivers of Blood (Kan Nehirleri) konuşmasıyla açılışını yapacak. Burada başlayan Small Axe, Londra’nın merkezinde yaşayan Batı Hint kökenli toplumun hikayesini 30 yıllık bir zaman dilimine yayarak anlatacak. Batı Londra’da bulunan, arkadaşlığın ve samimiyetin bir an için bile eksik olmadığı The Mangrove isimli küçük bir restoran ise zaman içerisinde direnişin simgesi haline gelecek.

Serinin oyuncu kadrosunda Star Wars serisiyle çıkış yakalayan John Boyega, Black Panther filmiyle adından söz ettiren Letitia WrightJack Lowden, Malachi Kirby, Shaun Parkes, Rochenda Sandall ve Alex Jennings gibi oyuncular yer alıyor.

Tivibu 143. ve Digiturk 114. kanallarından izlenebilen BBC First’te buluşmak üzere ajandalarımıza kaydediyoruz: 20 Ocak Çarşamba 21.00. Buyrun bu da fragman;