the queen’s gambit’in yaratıcısı ve chernobyl’in yönetmeninden ortak proje

the queen’s gambit’in yaratıcısı ve chernobyl’in yönetmeninden ortak proje


the sparrow


Türkçeye Serçe adıyla çevrilen Mary Doria Russell romanı The Sparrow, yıllar içinde Antonio Banderas ve Brad Pitt gibi isimlere sinemaya uyarlanmaya çalışılmış ancak bir türlü hayata geçirilememişti. Beyaz perde şansını iyi kullanamayıp yolunu televizyona çeviren roman, 2013 yılında bir takım hazırlıklardan sonra bir kez daha hüsranla sonuçlanmıştı. Ama son gelen haberler bu sefer The Sparrow’un televizyon şansının olduka yüksek olduğunu doğruluyor.

The Queen’s Gambit ile son yılların en popüler yapımlarından birinin arkasındaki Scott Frank, kendisinden bir önceki büyük dizi olan Chernobyl’in bütün bölümlerinden yönetmen koltuğunda oturan Johan Renck ile güçlerini The Sparrow için birleştiriyor. FX kanalı üzerinden izleyiciyle buluşacak dizinin tüm bölümlerini Frank yazacak. Dizinin yapımcıları arasında yine Frank ve Renck’in yanı sıra Better Call Saul’un yapımcılarından Mark Johnson da yer alacak.

Ülkemizde Metis Yayınları’ndan Türkçe olarak da yayınlanan kitabın hikayesi ise şöyle; “Her şey uzaydan gelen düzensiz sinyalleri tarayan Arechibo radyo vericisindeki görevlinin şarkıyı fark etmesiyle başladı. Şarkı Rakhat adı verilen bir gezegenden geliyordu ve tek kelimeyle olağanüstüydü. Aralarında üç cizvitin bulunduğu sekiz kişilik mürettebattan oluşan Rakhat misyonunun yola koyulması fazla zaman almadı.

Cizvit bilim adamları dinleri yaymaya değil, öğrenmeye gidiyorlardı. Tanrının başka çocuklarını tanımak ve sevmek için gidiyorlardı. Cizvitleri keşfedilen yerlerin en uzak sınırlarına götüren hep o aynı nedenle hareket etmişlerdi: AD majorem Dei gloriam, Tanrının şanını yükseltmek için…”

Bilim kurgu ve din temalarını birbirine karıştırması açısından oldukça ilgi çeken projede kimleri izleyeceğimizi umarız çok vakit kaybetmeden öğreniriz.