terry gilliam’ın don kişot filminin çekim sürecini anlatan belgesel

terry gilliam’ın don kişot filminin çekim sürecini anlatan belgesel


he dreams of giants


Terry Gilliam’ın kariyerini adayarak bundan yaklaşık 20 yıl önce başladığı, ancak perde arkasında yaşadığı çeşitli aksiliklerle bir türlü bitiremediği filmi The Man Who Killed Don Quixote’ye 2018 yılında kavuşabilmiştik. Filmi izlediğinde yeterince tatmin olmayanlara, yapım sürecinin arkasındaki 25 yıllık serüveni bütün detaylarıyla gözler önüne serecek ikinci bir belgesel, “He Dreams of Giants” geliyor.

Evet, ikinci diyoruz çünkü halihazırda filmin çekim süresi boyunca perde arkasında gerçekleşenleri hüzünlü ve eğlenceli bir şekilde gösteren, Don Quixote destanının özeti niteliğindeki 2002 yapımı “Lost in La Mancha” adlı bir belgeseli bulunuyor. Filmin bitmeme hikayesini anlatan 20 yıl önceki bu belgeselin beğenilmesinden sonra yapımcıları, uzun bir bekleyişten sonra kavuştuğumuz Don Quixote’nin vizyona girmesiyle görülmesi gereken bir belgeselin daha olduğu düşünüyor.

20 yıl önce, Lost in La Mancha’da başlayan hikayeyi bitirmek için He Dreams of Giants ile geri dönen bu iki isim Keith Fulton ve Louis Pepe’den başkası değil. Gilliam’ın sağlık problemleri ve ortaya çıkan çeşitli yeni engellerle savaşarak, hayatının büyük bölümünü adadığı Don Quixote’yi beyaz perdeye getirme çabasına He Dreams of Giant ile şahit olacağız ve belli ki belgesel, film sonunda gösterime girdiği için mutlu sonla bitiyor.

Birkaç festivalde izleyicisiyle buluşan He Dreams of Giants, bu ayın sonunda Avrupa’da seçilmiş sinemalarda beyaz perdeye gelecek. Yarım kalan perde arkası hikayeyi tamamlayacak belgeselin fragmanını ise aşağıya bırakıyoruz.