nirvana, amy winehouse, the doors ve jimi hendrix’ten bir yeni şarkınız var

nirvana, amy winehouse, the doors ve jimi hendrix’ten bir yeni şarkınız var


evet yanlış okumadınız, “yeni”


27 yaşında aramızdan ayrılan genç müzisyenlerin grubuna verilen isimden ilham alarak “Lost Tapes of the 27 Club” projesi, yapay zeka programları kullanarak onların tarzında yeni parçalar oluşturuyor. Bunlardan en göze çarpanı, Kurt Cobain tarafından yazılmış bir Nirvana şarkısına neredeyse tıpatıp benzeyen “Drowned in the Sun”.

Nirvana ve yeni şarkı düşüncesi biraz kafanızı karıştırabilir ancak 100 yıl sonra yapay zekanın dünyayı ele geçirme ihtimalinden bahsedildiğini de düşünürsek bu aslında kulağa o kadar da mantıksız gelmiyor. Ruh sağlığıyla ilgili problem yaşayan müzik dünyasındaki sanatçıları hayata geri kazandırma kuruluşu Over The Bridge’in bu projesi, sanatçıların müziğini analiz etmek ve yeni parçalar oluşturmak için Google’ın yapay zeka programı Magenta’yı kullanıyor. Bu program sayesinde karşımıza çıkan Drowned in the Sun’ın, Nirvana tribute grubunun solisti Eric Hogan eşlik ettiği vokaller dışındaki her şeyi bir bilgisayar tarafından oluşturuldu.

“Lost Tapes of the 27 Club” projesindeki her parça, her sanatçının 30’a yakın parçasını, vokal melodilerini, akor değişikliklerini, gitar riff’lerini ve sololarını, davul ritimlerini ve şarkı sözlerini detaylı şekilde inceleyerek analiz eden ve bunların sonucunda “yeni” şarkılarının nasıl olabileceğini tahmin eden yapay zeka programlarıyla yaratılıyor.

AI programıyla yeni parçaları üretilenler arasında Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin yer alıyor. Şimdi sizi Nirvana’nın ve diğer sanatçıların “yeni” şarkılarıyla baş başa bırakıyoruz.

Nirvana – Drowned in the Sun

Amy Winehouse – Man, I Know

The Doors – The Roads Are Alive

Jimi Hendrix – You’re Gonna Kill Me