paddington 2, citizen kane’in rotten tomatoes’taki tahtını elinden aldı

paddington 2, citizen kane’in rotten tomatoes’taki tahtını elinden aldı


o artık en iyi film değil


Vizyona girdiği 1941 yılından beri birçok film organizasyonu tarafından tüm zamanların en iyi filmi ünvanını elinde bulunduran Citizen Kane, bu statüsünü korumakta da oldukça başarılıydı, ta ki şimdiye kadar; IMBD’nin değişik huylu kankası Rotten Tomatoes’daki filmin tahtı artık Paddington 2’ye emanet.

Orson Welles dramasının bu beklenmeyen düşüşü, Mae Tinee isimli eleştirmenin 7 Mayıs 1941’de Chicaho Tribune’de yayınlanan incelemesine dayanıyor. Citizen Kane’in sinemanın zirvesi olmadığı düşüncesini komik bir dille aktaran Tinee, Rotten Tomatoes ekibinin filmin 100 olan puanını 99’a düşürmesine neden oluyor.

80 yıl önce yayınlanmış incelemenin ortaya çıkmasıyla puanın düşmesine yol açan cümleler; “Bu film hakkında çok şey duydunuz ve bazı uzmanların bunun şimdiye kadar yapılmış en iyi film olduğunu düşündüğünü görüyorum. Bence değil. İlginç. Farklı. Aslında bir müze parçası olmak için yeterince garip. Ancak basitlikten eksantrikliğe olan fedakarlığı, onu farklılığından ve genel değerinden yoksun bırakıyor. “ yorumlarından oluşuyor.

Ancak bu tabii ki Citizen Kane’in hala mükemmel bir film olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Tinee bile filmin güçlü yanlarından bahsediyor. Rotten Tomatoes’ta %99 gibi bir puanı elde etmek de zaten oldukça zor. Artık Casablanca, The Umbrellas of Cherbourg ve Finding Nemo ile aynı kulvarda yer alan Citizen Kane’in bundan sonra, eski dostları Black Narcissus, Stop Making Sense, Crip Camp, Paddington 2 gibi filmlerin bir tık altında yer alacağı anlamına geliyor.

2018’in en iyi filmlerinden biri olan Paddington 2, hem bağımsız hem de bir devam filmi olarak aldığı tüm övgüyü hak ediyor. Bu beklenmedik yükselişin yanında sevimli sürprizlerle ve içten anlarla dolu keyifli saatler yaşatan İngiliz aksanlı ayımız, Paddington 3 ile yakın bir zamanda geri dönmeye hazırlanıyor.