yüzüklerin efendisinin 30 yıl önce çekilmiş sovyet versiyonu ortaya çıktı

yüzüklerin efendisinin 30 yıl önce çekilmiş sovyet versiyonu ortaya çıktı


arşivin tozlu raflarından


Şu sıralar Amazon’un desteğiyle televizyon tarihinin en pahalı yapımlarından biri olmasıyla gündemde olan Lord of the Rings serisinin bundan tam 30 yıl önce çekilmişçekilen ve sadece bir kere televizyonda yayınlandıktan sonra arşive kaldırılan bir versiyonu ortaya çıktı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dağılmadan önce, 1991’de Pyatıy Kanal (Beşinci Kanal) televizyonunun beyaz perde için değil de bir televizyon yapımı olarak “Koruyucular” ismiyle çektiği film, LOTR üçlemesinin ilk kitabının iki parçaya bölünmüş halinden oluşuyor.

Sadece bir kez televizyonda gösterilen ardından nedeni bilinmez bir şekilde arşivin yolunu tutan yapım, Tom Bombadil ve Altın Yemiş gibi LOTR evrenin bir parçası olan ama filmlerde görmediğimiz karakterlere de yer veriyor. Natalya Serebryakova’nın yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği yapımda başrolleri Valeriy Dyaçenko (Frodo), Georgiy Ştil (Bilbo), Andrey Tenetko (Aragorn), Viktor Kostetskiy (Gandalf) ve Yelena Solovey (Galadriel) paylaşıyor.

Filmde Aragorn karakterini canlandıran Andrey Tenetko, filmin ortaya çıkmasının ardından verdiği bir röportajda Yüzüklerin Efendisi’ne dayanan bir televizyon filmi çekme fikrinin yönetmen Natalya Serebryakova’dan çıktığını paylaşıyor. Dönemin teknik imkanlarını ve de SSCB’yi düşününce Peter Jackson’ın versiyonun yanında biraz Oz Büyücüsü ya da Alice In Wonderland havası bulunan Sovyet uyarlamasını iki parça haline aşağıdan izleyebilirsiniz.