sónar istanbul 2021 festival rehberiniz burada

sónar istanbul 2021 festival rehberiniz burada


2-3 ekim’de zorlu psm’deyiz


Deneysel ve alternatif elektronik müziğin en prestijli festivali desek başımıza bir iş gelmeyeceğine yürekten inandığımız Sónar Festival’ın İstanbul ayağı Sónar İstanbul, bu sene beşinci kez Zorlu PSM’de gerçekleşiyor. Heyecanımız yüksek.

Her sene müzik, teknoloji ve yaratıcılık ekseninde tur atan Sónar, önceki yıllarda Max Cooper, Ben Frost, Jon Hopkins, Modeselektor, Bicep, Nosaj Thing, Rival Consoles, Nina Kraviz, DJ Koze, Floating Points, Moderat, Tim Hecker ve Clark gibi elektronik ve deneysel müzik sahnesinde dünya çapında isim yapmış müzisyenlerin yanı sıra yerli sahneden de İpek Görgün, Biblo, Ah! Kosmos, Islandman, Seretan, İskeletor gibi isimlerin yer aldığı line-up’larıyla İstanbullu alternatif müzik dinleyicisini bayram havasında festivallerle buluşturmuştu. Önceki yılların aksine, pandemi sebebiyle bu sene ilk defa Ekim ayında gerçekleşecek Sónar İstanbul 2021 de line-up’ı ile şıkır şıkır 2 gün vaadediyor. Gelin, 2-3 Ekim’de gerçekleşecek Sónar İstanbul 2021’in line-up’ına şöyle bir yakından bakalım. Zaten gideceğiz de, bir de yakından bakalım, bir şey kaybetmeyiz, dersimizi çalışıp gidelim, yanımızdakilere hava atarız.

2 EKİM

Dorian Concept

2014 çıkışlı Joined Ends ile Ninja Tune’a giren, dört yıl sonra The Nature of Imitation ile Brainfeeder’ın kapılarını aralayarak göz dolduran bir CV’ye sahip olan Viyanalı elektronik müzik sanatçısı Oliver Thomas Johnson; free jazz, hip-hop, ambient ve elektronik türleri tek potada erittiği muazzam projesi Dorian Concept ile Sónar İstanbul 2021’in ilk gün konuklarından birisi olacak.

John Talabot (DJ Set)

Barcelonalı Oriol Riverola ya da sahne adıyla ezbere bildiğimiz, kaç defa izlediğimizi unuttuğumuz maestro John Talabot, memleketlisi olduğu Sónar’ın gediklilerinden biri desek yanılmayız. Bu sene ilk defa Sónar İstanbul’da sahne alacak Talabot, house ağırlıklı DJ setiyle festivalin ilk gününde Zorlu PSM’nin kapılarını aralayacak. Belki şu ünlü disco setine de bi ufaktan göz kırpar mı dersiniz? Göreceğiz… El kısmet.

Kerala Dust

Edmund Kenny, Harvey Grant ve Lawrence Howarth üçlüsünden oluşan ve 2016’dan beri alternatif elektronik müzik sahnesinde Nevada, The Chain ve Closer gibi hit teklileriyle adından söz ettiren Kerala Dust, geçtiğimiz sene yayınladıkları son albümleri Light, West’ten de bu sularda ezbere bilinen şarkılarını canlı canlı çalacağı performanslarıyla Sónar İstanbul’da. Darkside, Nicolas Jaar sularında çimmeyi sevenler buralarda da güzel yüzer, söylemesi.

Mouse on Mars (AAI Live AV)

Jan St. Werner ve Andi Toma’nın 1993’te başlayan Mouse on Mars macerası, bu sene yayınlanan son albümleri Anarchic Artificial Intelligence ya da kısa ve has adıyla AAI ile devam ediyor. Perküsyonist Dodo NKsihi ve akademisyen Louis Chude-Sokei’i de yanlarına alan ikili, AAI’a özel canlı performanslarında yapay zekayı kompozisyon aracı olarak kullanıyor. Mouse on Mars ikilisi, akıllıca yazılmış bir bilim kurgu filminden fırlamışçasına Sónar İstanbul 2021 sahnesinde yer alacaklar. Tam bir Sónar işi desek yeridir.

Poté

2015’te başlayan müzik kariyerinde Bonobo, Remi Kabaka ve Gorillaz’dan Damon Albarn gibi nokta atışı isimlerle çalışma fırsatı bulan Poté, Ninja Tune’un renklerine bağladığı yükselen yıldızlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bonobo ve Ninja Tune ortaklığında kurulan OUTLIER etiketiyle Haziran ayında ikinci albümü A Tenuous Tale Of Her’ü yayınlayan Poté, bizim en merak ettiğimiz isimlerden birisi olarak ilk günün şenlendiricisi.

SOHN

2005-2012 yılları arasında yayınladığı üç albümle yerini sağlamlaştıran, Trouble Over Tokyo olarak tanıdığımız Christopher Michael Taylor’ın 2013’ten beri devam ettirdiği son projesi SOHN, downtempo ve elektronik elementlerini R&B ve soul vokalleriyle birleştirip nadir duyduğumuz bir türü kulaklarımıza servis ediyor. SOHN’un tarifi zor şarkılarını 2 Ekim tarihinde Sónar İstanbul 2021 ile canlı dinleme şansı bulacağız. Bunda çok sıra olur, önden gidip yer tutun bizce.

3 EKİM

Acid Arab presents Climats live feat. live art by Raphaëlle Macaron

House, techno ve elektro elementlerini doğu müziğinin zengin sesleriyle sentezleyen Parisli Hervé Caravalho ve Guido Minisky’den oluşan Acid Arab ikilisi, yeni sahne şovları Climats kapsamında Sónar İstanbul 2021’e konuk oluyor. Fransızca’da hem “iklim” hem de “atmosfer” anlamına gelen Climats’ta ikiliye Fransız-Lübnanlı illüstratör Raphaëlle Macaron çizimleriyle eşlik edecek. Canlı performansla eş zamanlı olarak anlık oluşturulacak çizimlerle eşsiz bir görsel-işitsel deneyim sunmayı amaçlayan Acid Arab, Raphaëlle Macaron’un eşlik edeceği Climats şovuyla Sónar İstanbul 2021’in ikinci gününde Zorlu PSM sahnesinde olacak. Bu şov bambaşka bir şey olur, bizden söylemesi.

Christian Löffler & Ensemble (Live)

2012 çıkışlı A Forest ve 2016 çıkışlı Mare albümleriyle “Deneysel techno nedir, nasıl yapılır? Nasıl mainstream’e dinletilir?” sorularının cevabını kendi sorup yine kendi yanıtlayan Christian Löffler, techno altyapısı ve kara-romantik melodileri sentezleyip dans ederken hayatı sorgulama ekolünün en çok aranan isimlerinden biri. Geçtiğimiz sene yayınladığı son albümü Lys ile dans ederken kafayı bir şeylere taktırma huyundan yine vazgeçmeyen Löffler, Sónar İstanbul 2021’in ikinci gününde sizi hem işitsel hem de görsel açıdan muazzam bir deneyimin içine içine sokmaya geliyor.

WEVAL II

Hollanda’nın elektronik müzik sahnesinin bebek yüzlü dans-pisti-pyromaniac ikilisi diyebileceğimiz Harm Coolen ve Merijn Scholte Albers’ten oluşan Weval, 2016’dan beri elektronik müzik sahnesinin en çok dikkat çeken isimlerinden biri haline gelmiş durumda. 2016’da kendileriyle aynı ismi taşıyan Weval’i yayınlamalarının ardından istikrarlı bir çıkış yakalayıp elektronik müzik dinleyicisinin radarından pek çıkmayan ikili, 2019’da yayınlanan daha oturaklı, daha kendinden emin ve ne istediğini bilen ikinci albümleri The Weight ile festivallerin aranan ismi haline geldi. Canlı performanslarıyla da bambaşka bir deneyim vaat eden Weval, Sonar İstanbul 2021’de daha önceden hakim oldukları Zorlu PSM sahnesinde ev sahibi avantajını kullanacak.

Line-up’ın konuştuğu yerde lafı uzatmanın fazla gereği yok diye düşünüyor ve festival özlemi gidereceğimiz Sónar İstanbul 2021‘in biletlerini buraya iliştiriyoruz. Kaç-maz!