brian eno’dan tasarım harikası plakçalar

brian eno’dan tasarım harikası plakçalar


turntable, 2021


Ambient müzik türünün öncüsü, hatta türün adını literatüre kazandıran yaşayan efsane Brian Eno, tasarım harikası bir plakçalar tanıttı.

Kendisini daha çok müzisyen kimliğiyle tanıdığımız Eno, aslında uzun bir süredir görsel sanatlar üzerine uğraştığı işleriyle de dünya çapında konuşulan bir isim. Piet Mondrian ve James Turrell’den ilhamını alan sanatçı ışığın potansiyelini keşfe çıktığı eserlerinde süprematizmden ve erken dönem 20. yüzyıl Rus avangart estetiğinden izlere yer veriyor. Eno’nun ikameti Londra’da bulunan Paul Stolper Sanat Galerisi iş birliğinde hazırladığı son işi ise fazlasıyla yenilikçi ve sıra dışı bir eser olarak karşımıza çıkıyor.

Turntable, 2021 isimli işbu eser, akrilik ve LED ışık gibi materyaller eşliğinde üretilmiş. Plakçaların hem tabanında hem de plak tabağında iki farklı LED bulunuyor. Çalan müziğe göre şekillenen ve renk değiştiren LED ışıklar, müzik çaldıkça ses ve görünün psikedelik bir kombinasyonuyla karşılık veriyor. 50 adet çok sınırlı sayıda üretilen Turntable, 2021’ın herbirinin arka kısmında Brian Eno’nun imzası yer alıyor.