pitchfork, 2021’in en iyi 50 albümünü seçti

pitchfork, 2021’in en iyi 50 albümünü seçti


50 kere maşallah


İyisiyle kötüsüyle (daha çok kötüsüyle) geçen bir yılın daha sonuna geliyoruz. Her yılın en sevdiğimiz vakitlerinden birine, Spotify Wrapped’li, Grammy’li, en iyi albüm listeli dönemine yine hızlı bir giriş yapıyoruz. Piyasada sözü geçen medya şirketleri yılın en iyi albümleri listelerini bir bir yayınlamaya başladı. Müzik dünyasının en prestijli platformlarından Pitchfork’un listesi ise her sene olduğu gibi bizim yine en çok merak ettiğimiz yıl sonu listelerinden biri. İşbu 50 albümlük yılın en iyileri listesi bugün Pitchfork tarafından yayınlandı. Gelin, listede neler varmış, neler yokmuş şöyle bir göz atalım.

Rap’ten punk’a, electronic’ten pop’a, rock’tan ambient’e janr skalasının hayli geniş tutulduğu listede yılın en çok konuşulan ve dikkat çeken albümlerinden bazılarına örnek vermek gerekirse: Adele’in altı yıl aradan sonra gelen albümü 30, listenin 32. sırasına yerleşti. The War on Drugs’ın tekrar tekrar döndürdüğümüz son albümü I Don’t Live Here Anymore, 30’nin iki gerisinde, 34. sırada. İkinci stüdyo albümü Sometimes I Might Be Introvert ile adeta birkaç gömlek üste çıkan Little Simz, 29, Grammy’de şov yapmasını beklediğimiz Olivia Rodrigo’nun debut’u SOUR, 21, Lindsey Jordan’ın vokaliyle kendine aşık ettirdiği Snail Mail’in Valentine’ı ise 15. sıradan listeye girdi. 40 senenin ardından geri dönen ABBA ile beraber St. Vincent, Billie Eilish, Men I Trust, Nick Cave & Warren Ellis, Madlib, Taylor Swift, SAULT, Arlo Parks ve tabii ki Pitchfork’un kan davalısı James Blake ise listeye alınmadı.

Dry Cleaning, Playboi Carti, Mdou Moctar, The Weather Station ve Turnstile’ın ilk 10’da yer bulduğu listenin ilk beşini ise sırasıyla HEY WHAT ile Low, Promises ile Floating Points & Pharoah Sanders & Londra Senfoni Orkestrası, Call Me If You Get Lost ile Tyler, the Creator, Fatigue ile L’Rain ve dördüncü solo albümü Heaux Tales ile ilk sıraya yerleşen Jazmine Sullivan kaptı.

Listenin tamamını meraklısına hemen buraya bıraktık.