plak satışlarında bir rekor daha kırıldı

plak satışlarında bir rekor daha kırıldı


plakların altın çağı


2010’lu yılların başından beri önünü alamadığımız satış rakamlarına ulaşıp altın çağını yaşayan, fiziksel kopya satışı bakımından dünya çapında CD ve kaset gibi emsallerini geride bırakan plak satışlarında geçtiğimiz hafta bir rekor daha kırıldı.

Statista’nın hemen yukarıdaki grafiğine baktığımızda plak satışlarının yıllar içinde ne kadar yükselişe geçtiğini görmek mümkün. ABD’deki plak satışları 2010’lu yıllara kadar senede 2-3 milyon arasını görürken, 2020 yılında toplamda 27.5 milyon plak satılmış. Ve bu satış rekorları istikrarlı bir şekilde her sene kırılmaya devam ediyor. Geçen hafta (20-26 Aralık) ise ABD’de toplamda 2.11 milyon plak satışı gerçekleşmiş. 1991 yılından beri müzik satışlarının takibini yapan Nielsen SoundScan’e göre bu sayı, 1.46 milyon satış yapılan önceki haftaya kıyasla %45 oranında artış gösteriyor ve 2 milyon satış rakamını geçen ilk hafta olarak rekor kırıyor.

Peki en çok hangi albümün plak kopyasını satın almış bu insanlar? Cevap basit: 30. Kasım ayında yayınlanan yeni Adele albümü 30, geçtiğimiz haftaki satışlarda 59.000 kopyayla ABD’de en çok satılan plak konumuna ulaşmış. Bu sayı ise albümün ABD’deki toplam satış sayısını 293.000’e yükselterek 30’yi plak formatında senenin en çok satılan albümü yapmış. Helal sana Adele!