the lord of the rings’i az kalsın tarantino çekiyormuş

the lord of the rings’i az kalsın tarantino çekiyormuş


what does gandalf look like?


Quentin Tarantino’nun elinden çıkma bir The Lord of the Rings filmi düşünebiliyor musunuz? Hayal etmesi bile zor. Fakat bu film az kalsın gerçek oluyormuş. Buyurun sohbete…

The Lord of the Rings serisi için fantastik edebiyat dünyasının dünya çapında en bilinen ve saygı gören eserlerinden desek yanılmayız herhalde. Bu eseri daha da efsaneleştiren film uyarlaması için 90’lar sonunda çalışmalar başlamış ve 2000’ler başında birbirinden şahane üç film beyaz perdeyle buluşmuştu. Fakat filmin yapım aşamasından önce dönen olaylar da ayrı bir haber niteliği taşıyor.

Üçlemeyle beraber efsaneleşen yönetmen Peter Jackson, The Lord of the Rings’in uyarlaması için başta 90’ların paraya para demeyen yapım şirketlerinden Miramax’in kapısını çalmış. O zamanlar Disney’in satın aldığı Miramax’in kurucusu ve başında bulunan isimse zamanının en meşhur yapımcılarından, şimdilerde ise #MeToo hareketinin başlamasının baş sebeplerinden olan ve tecavüz ve cinsel istismar suçlarıyla hüküm giyen canavar Harvey Weinstein’dan başkası değil. Peter Jackson o zamanlar LOTR’u başta iki film olarak tasarlamış ve büyük bir uyarlama olarak tasarlanan filmler için haliyle yapım şirketinden büyük bir bütçe talep etmiş. Weinstein bütçeyi karşılamış karşılamasına ama Jackson’dan iki değil, bir film çekmesini ve bu tek filmin iki buçuk saat uzunluğunda olmasını istemiş. Koca Orta Dünya evrenini tek bir filme sığdırmanın çok zor olacağını düşünen Jackson, Weinstein’ın talebini reddetmiş. Canavar diye boşuna demiyoruz, Weinstein bu olaydan sonra Jackson’ı filmi Tarantino’ya vermekle tehdit etmiş. Bu ikili büyük bir tartışmanın içine düştükçe LOTR uyarlaması yavaştan yılan hikayesine dönüşmeye başlamış. Ta ki filmin haklarını New Line Cinema satın alana dek. New Line Cinema, Jackson’daki ve LOTR uyarlamasındaki potansiyeli görmüş olacak ki, yönetmenin taleplerini karşılamakla kalmamış, uyarlamanın iki film değil, arka arkaya çekilecek üç film olmasını istemiş.

Hikayenin devamını biliyorsunuz. 2001, 2002 ve 2003 yıllarında vizyona giren üç The Lord of the Rings filmi toplamda 17 Oscar heykeli kazanmakla beraber sinema dünyasına adını altın harflerle yazdıran klasik yapımlardan biri oldu ve aynı türde kendisinden sonra gelen birçok yapımı derinden etkiledi. Tabii yine de düşünmemek elde değil; Tarantino’nun elinden çıkma bir LOTR uyarlaması izlemek nasıl olurdu acaba? Orta Dünya evreninde Meksika açmazı, klasik rock şarkıları, kanın gövdeyi götürdüğü yoğunlukta şiddet, ani zoom’lar… Bizce çok ilginç olurdu.