tom holland, martin scorsese’ye kafa tutuyor

tom holland, martin scorsese’ye kafa tutuyor


yine mi bu muhabbet


Hatırlarsınız, 2019 yılının son çeyreğinde Martin Scorsese’den Marvel filmlerine çeşitli eleştiriler gelmişti. “Marvel filmleri sinema mıdır?” konusunun fitilini ateşleyen Scorsese’nin ardından Francis Ford Coppola ve Ken Loach’tan oluşan Team Scorsese, Bob Iger, Jon Favreau, Sameul L. Jackson, James Gunn gibi isimlerse Team Marvel olarak bu tartışmalara dahil olmuştu. Scorsese’nin geri vites yapmasıyla sonlanan tartışmayı şu sıralar Spider-Man: No Way Home ile gündemden düşmeyen Tom Holland, tekrar hortlattı.

Marvel filmlerini bir tema parkına benzeten Scorsese, bu filmlerin sinema için neden tehlikeli olduğunu şu sözleriyle açıklamıştı: “Diyelim ki bir aile eğlence parklarına gitmek istiyor, bu güzel bir şey. Çizgi romandan uyarlanan filmler, bu eğlence, tema parklarının sinema evrenindeki tezahürü. Bu filmler sanatın yeni bir formu, normal sinema filmleri gibi değiller. Sinema değişiyor, artık çok fazla para kazanılıyor ve çok fazla film yapılıyor. Bu keyifli bir şey fakat bunlar olurken, benim asıl korkum bu filmlerin beyazperdeyi tamamen işgal etmesi ve bağımsız sinemanın ya da normal filmlerin sinemadan dışarı itilmesi. Greta Gerwig, Paul Thomas Anderson ve Noah Baumbach gibi yönetmenleri göz ardı edemeyiz.”

Holland ise Scorsese’nin bu konuda haksız olduğunu şu şekilde savunuyor: “Scorsese’ye ‘Bir Marvel filmi çekmek ister misin?’ diye sorabilirsiniz ama o bunun nasıl bir şey olduğunu anlayamaz çünkü daha önce hiç Marvel filmi çekmedi. Ben Marvel filmlerinde de yer aldım, Oscar’ın dikkate aldığı filmlerde de. Size aradaki tek farkı söyleyeyim; biri diğerinden çok daha pahalı. Benim karakterlere bürünüş şeklim veya yönetmenin hikayenin ve karakterlerin arka planını ortaya koyuş şekli tamamen aynı, sadece farklı bir ölçekte. O yüzden Marvel filmlerinin sanat olduğunu düşünüyorum.”

Holland, Scorsese’ye farkında olmadan haklılık payı çıkaran sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bu türde filmler yaptığınız zaman iyi ya da kötü olsun milyonlarca insan izliyor. Fakat küçük bütçeli bağımsız filmler yaptığınız zamansa, film iyi olmadığı sürece kimse izlemiyor. Bunu isterseniz hem ‘Oscar’lık’ yapımlarda hem de Marvel filmlerinde rol alan Robert Downey Jr., Benedict Cumberbatch veya Scarlett Johansson gibi oyunculara da sorabilirsiniz. Onlar da tamamen aynı cevabı verecektir.”

Açıkçası durduk yere böyle bir tartışmayı tekrar başlatmanın gereği var mıydı, bilemiyoruz. Peki Spider-Man: No Way Home için yürütülen Oscar kampanyaları işe yarasa bile film ödül alır mı? Zor iş Tomcuğum, zor…