sónar istanbul 2022 rehberiniz burada

sónar istanbul 2022 rehberiniz burada


18-19 mart’ta zorlu psm’deyiz


Deneysel ve alternatif müziğin belki de en önemli kalesi Sónar Festival’ın İstanbul ayağı Sónar İstanbul, yine şıkır şıkır bir line-up ile ayaklarımızı yerden kesmek için altıncı defa Zorlu PSM’nin yolunu tutuyor.

Her sene müzik, teknoloji ve yaratıcılık ekseninde tur atan Sónar, önceki yıllarda Max Cooper, Ben Frost, Jon Hopkins, Modeselektor, Bicep, Nosaj Thing, Rival Consoles, Nina Kraviz, DJ Koze, Floating Points, Moderat, Tim Hecker ve Clark gibi elektronik ve deneysel müzik sahnesinde dünya çapında isim yapmış müzisyenlerin yanı sıra yerli sahneden de İpek Görgün, Biblo, Ah! Kosmos, Islandman, Seretan, İskeletor gibi isimlerin yer aldığı line-up’larıyla İstanbullu alternatif müzik dinleyicisini bayram havasında festivallerle buluşturmuştu. 18-19 Mart tarihlerinde gerçekleşecek festivalin bu seneki isimleriyse yine “Oturmaya mı geldik?” sorusuna gür bir sesle “Hayır!” cevabını verecek cinsten. Zorlu PSM’nin ayakta sahnesinde dansın formülünü ararken tatlı yorgunluğa yorulmayı reddedeceğimiz bu iki güne hazırlık niyetinde bir rehber hazırladık. Hazırsanız başlıyoruz.

18 Mart

Anfisa Letyago

Napoli merkezli Anfisa Letyago, CV’sinde Drumcode, Kompakt ve Rekids gibi prestijli plak şirketlerinden yayınladığı albümlere yer veriyor. 2021’de kurduğu plak şirketi N:S:DA ile kendi işinin patronu olan Letyago, 2021’de yayınladığı kısa çalarlarla üretimde 190 km hıza çıktı. Canlı sahnede de pisti hızlandıran Letyago’nun performansı bizim için günün en merakla beklenenleri arasında.

Honey Dijon

Şikago’dan New York’a, New York’tan hop Berlin’e uzanan git gellerini icra ettiği müziğe yediren Honey Dijon, bulunduğu şehirlerden aldığı müzikal elementleri house ve techno’ya yaldızlamasıyla tanınıyor. New York’un Space’inde, Şikago’nun Smart Bar’ında ve Berlin’in techno Kapalıçarşı’sı Berghain’da önünde ceket iliklenen Dijon, hipnotik sahne deneyimini 18 Mart’ta bizlerle buluşturacak.

Leon Vynehall

Erken orta yaş krizinin sonucu olarak kendini bir anda dans ederken hayatı sorgulatma ekolünün yakın dönem temsilcilerinden biri olarak bulan Leon Vynehall, melankolik sound’unu deep house’a yedirdiği üretimlerinin ardından vizyon plakçılık Ninja Tune’un altın varaklı kapılarını araladı. Ter dökerken duygu yoğunluğuna kapılacağımız sahne şovuyla Vynehall, 18 Mart’ta bu sefer de Sónar İstanbul’un kapılarını aralayacak. Ben Frost sevenler buna bayıldı bile.

Loraine James

Bir başka vizyon plakçılık Hyperdub bünyesinden Loraine James, 2019’da yayınladığı For You And I ile Pitchfork, The Line of Best Fit ve Mixmag gibi prestijli müzik sitelerinden Yılın Albümü tescilini aldı. Kayıtlarında çeşitlilikten sonuna kadar yararlanan James, canlı performansıyla da aynı çeşitliliği dinleyicilere sergilemesiyle tanınıyor.

Red Axes

Red Cotton isimli post-punk grubundan ayrıldıktan sonra farklı arayışlara girse de özüne sadık kalan Niv Arzi ve Dori Sadovnik ikilisi, Red Axes projesiyle gırtlağına kadar dolu 80’ler synth seslerinin post-punk, new wave ve Afrika ritimlerine yedirildiği farklı bir dans müziğiyle dinleyenlere sıkıcılıktan uzak bir dans deneyimi vadediyor. Ne diyelim, tabanlara kuvvet.

The Blessed Madonna

Benzersiz melodileriyle house, techno ve disco türlerine farklı bir soluk getiren Marea Stamper ya da bizim bildiğimiz adıyla The Blessed Madonna, tarihte orijinalinden daha iyi olabilen nadir albümlerden Dua Lipa imzalı Club Future Nostalgia’nın baş yapımcısı olarak konuya dair hünerlerini sonuna kadar sergiledi. Canlıda sergilediği işleriyse bambaşka güzellikte. Dur durak bilmeyen bir dans deneyimi yaşatacak The Blessed Madonna, ayakta sahnede herkesin ayaklarını yerden kesmeye geliyor.

Volvox

2000’ler başından beri New York yeraltı sahnesinde ışıl ışıl parlayan Volvox, minimal techno, acid ve EBM türlerinde yaptığı üretimleriyle yeraltı festivallerinde önünde saygıyla eğilen isimlerden biri olmuş durumda. İliklerine kadar elektronik müziği hisseden Volvox, şahsına münhasır setiyle dans pistinde hızı ikiye katlayacak bir performans ile 18 Mart’ta bizlerle olacak. Kemerleri bağlayana aşk olsun.

Wehbba

Sarısına ayrı, yeşiline ayrı, mavisine ayrı aşık olduğumuz Brezilya bayrağını sahnede sallandırmaya gelen Wehbba, 10 yıllık müzikal kariyeriyle sadece Brezilya değil bütün Güney Amerika techno sahnesinde coşkuyla karşılanan bir isim. Biz de 18 Mart’ta Cristo Redentor gibi kollarımızı açıp Wehbba’yı karşılayacağız.

19 Mart

Âme b2b Dixon

Her elektronik müzik severin kıyısından köşesinden mutlaka denk geldiği Innervisions plak şirketinin kurucu üçlüsü Sónar İstanbul 2022’nin ikinci gününde tek sahneyi paylaşıyor. Kristian Beyer ve Frank Wiedemann ikilisinden oluşan Âme, diskografilerindeki birbirinden şık üç albümün yanı sıra seneler içinde sayısız isme hazırladıkları remix’leriyle elektronik müzik sahnesinde gözü kapalı tanınan isimlerden biri oldu. Dixon ise yine aynı sahnede ürettiği her işiyle farklı noktalara ulaşan yegane isimlerden. Bu üç isim 19 Mart’ta Âme b2b Dixon olarak sırt sırta verecek ve bu win-win durumunda hem onlar kazanacak hem de biz kazanacağız.

HAAi

House’tan techno’ya, acid’ten afro’ya hop oradan da disco’ya kadar çeşitli sound’ları dünyevi müzikal seslerle harmanlayan HAAi, dinleyenin ertesi hafta “O neydi öyle ya?” şeklinde durduk yere tekrar hatırladığı DJ setleriyle yakın dönemde elektronik müzik piyasasında yükselişe geçti. Bu yükselişin haklı sebebine şahit olmak isterseniz HAAi, 19 Mart’ta Sónar İstanbul’da olacak.

Terr

Grunge’dan electroclash’e, klasik disco müziğinden acid house ve techno’ya uzanan farklı janralarda üretimleriyle elektronik müzik sahnesinin dürbünle aranan isimlerinden biri haline gelen Daniela Caldellas’ın kendine has solo projesi Terr, Güney Amerika’nın egzotik topraklarından ve Berlin’in kozmopolit yapısından aldığı ilhamla sahne aldığı mekanların dans pistine romantik ve epik bir sound tattırıyor. Bu sıra dışı sound’un tadına doyum olacak mı, 19 Mart’ta göreceğiz.

TSHA

Billboard, NME, Crack, Mixmag ve DJ Mag gibi mecraların yazarlarının “dinlemeden ölmeyin” minvalinde tavsiyeleriyle şu sıralar sık sık karşımıza çıkan genç yetenek TSHA, hisli ve vurucu beat’leri için Bonobo, Jon Hopkins, Floating Points ve Four Tet gibi türün veteran isimlerinden ilham alıyor. Aldığı ilhamı kaçırılmaması gereken bir deneyime dönüştüren TSHA, 19 Mart’ta merakla beklediğimiz isimler arasında yer alıyor.

“Line-up’ı o kadar anlattınız, heyecanı tavan yaptırdınız. E nerede bu biletler?” diye soranları hemen ışık hızıyla buraya alıyor ve 18-19 Mart tarihlerinde altıncı Sónar İstanbul çıkarması için Zorlu PSM’de buluşuyoruz.