300’ın meşhur savaş sahnesi nasıl çekildi?

300’ın meşhur savaş sahnesi nasıl çekildi?


sen neymişsin be zack snyder


Zack Snyder’ı seversiniz ya da sevmezsiniz, orasını bilemeyiz. Watchmen gibi bir uyarlamayı sinema dünyasıyla buluşturduğu için kendisine önünde ceket ilikleyecek kadar saygımız olsa da son filmi Army of the Dead’i ve DC uyarlamalarını biz de pek tutmadık açıkçası. Fakat kabul etmemiz gereken bir şey var ki, Snyder bir sinema dehası. Neden mi? Anlatalım.

300’ı bilmeyen yoktur. Gerard Butler ve Lena Headey’in başrollerinde yer aldığı film Snyder’ın çok sevdiği çizgi roman dünyasından bir uyarlama yine. “This is Sparta!” repliğiyle de meşhur olan 300’ın bizi asıl içine çeken olayı alışık olmadığımız şiddetli savaş sahneleri. 2010’ların kültleri arasına giren Spartacus dizisine de ilham olan bu savaş sahnelerinden bir tanesi var ki, çekim tekniği akla hayale durgunluk veriyor. Filmin giriş sahnelerinden biri olan Hot Gates Battle’daki bol bol slow-motion ve zoom in/out içeren sahnelerin nasıl çekildiğini sinemayı odağına alan StudioBinder isimli YouTube kanalı detaylı olarak ortaya çıkarmış.

Crazy Horse isimli çekim tekniğinden ilham alan bu sahnede aynı tarafa bakan, farklı kare oranlarına ve lenslere sahip üç adet ARRI kamerası yan yana olacak şekilde aynı anda çekim yapmış. Elde edilen görüntüler bilgisayar ortamında birleştirilerek yapay bir zoom in/out tekniği oluşturulmuş. Bu muazzam çekim tekniğinde filmin görüntü yönetmeni Larry Fong’ın da emeği büyük tabii.

Sahnenin çekimini daha da detaylı anlatan videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.