christian bale de kadroya girmişken megalopolis’e dair ne biliyoruz?

christian bale de kadroya girmişken megalopolis’e dair ne biliyoruz?


francis ford coppola’nın rüya projesi


Geçtiğimiz Perşembe 83. yaş gününü kutladığımız yaşayan efsane Francis Ford Coppola, 66 yıllık sinema kariyerinde The Godfather üçlemesi, Apocalypse Now, The Conversation ve daha birçok önemli yapıma imza attı. Fakat Coppola’nın senelerdir hayallerini süsleyen bir başka proje var: Megalopolis.

Coppola’nın senelerdir “rüya projem” şeklinde adlandırdığı Megalopolis’in hikayesi -bizim bildiğimiz kadarıyla- 90’lı yıllara dayanıyor. Milenyum başında senaryosu tamamlanan Megalopolis için 2001 yılında çalışmalara başlanması planlanmış ancak ABD’de yaşanan 11 Eylül saldırılarından sonra proje rafa kaldırılmış. Megalopolis’in hayata geçirilmemesindeki muhtemel sebeplerden biri de aslında 11 Eylül saldırıları ve filmin olay örgüsündeki tesadüfi bağlantı. Çok ufak bir bağlantıdan bahsediyoruz ama yine de dönemin ABD’si tarafından hoş karşılanmayabilecek bir bağlantı bu. Şöyle ki, Megalopolis’te “setting” olarak yerle bir olmuş, felakete kurban gitmiş bir New York var. Şehri tekrar ayaklandırmak isteyen vizyon sahibi bir mimar, New York’u bir ütopya olarak tekrar inşa etmek için kollarını sıvar. Fakat bu mimarın New York’u tekrar yaşanabilir bir yer yapmak için bulunduğu talepleri şehrin belediye başkanının planlarıyla çelişmektedir. Megalopolis’te bu iki karakter arasındaki çekişmeleri izleyeceğiz.

Filmin oyuncu kadrosu ise karışık. Elimizde hem kesinleşmiş bilgiler, hem de söylentiler var. Birkaç ay öncesine kadar Megalopolis’te başrolleri Oscar Isaac ve Cate Blanchett’in üstleneceği, Forest Whitaker’ın da kadroda yer alacağı kesinleşmişti. Fakat son gelen haberlere göre Isaac, bilinmeyen sebeplerden dolayı filmden ayrıldığını duyurdu. Isaac’in yerine geçecek isminse Christian Bale olduğu açıklandı. Bale, Blanchett ve Whitaker üçlüsü dışında filmde rol alacağı kesinleşen bir isim yok. Dedikodular ise Zendaya, Michelle Pfeiffer, Jon Voight, James Caan ve Jessica Lange gibi büyük isimlerin de Megalopolis için bir araya geleceğini gösteriyor.

Megalopolis’in çekimlerinin önümüzdeki sonbahar başlaması planlanıyor. Projenin 100-120 milyon dolar arası bir bütçeye sahip olacağı ve bu bütçenin tamamını Coppola’nın cebinden karşılayacağı konuşuluyor. Yani anlayacağınız, Coppola artık ne olursa olsun hayalindeki filmi çekmek istiyor. Ne diyelim, büyük ustaya kolaylıklar diliyoruz.