david hockney’nin eserleri ilk defa türkiye’ye geliyor!

david hockney’nin eserleri ilk defa türkiye’ye geliyor!


baharın gelişi, normandiya, 2020


1960’lı yıllardan beri sanat dünyasıyla buluşturduğu işleriyle İngiliz Pop Art akımının öncülerinden biri olan, şimdilerde ise günümüzün yaşayan en büyük ressamlarından biri olarak gösterilen David Hockney’nin eserleri ilk defa Türkiye’ye geliyor! Hockney’nin son sergisi Baharın Gelişi, Normandiya, 2020, Sakıp Sabancı Müzesi ve Akbank iş birliğiyle 11 Mayıs-29 Temmuz tarihleri arasında ziyarete açılacak.

Son yıllarda popülaritesi artan ve yaşarken kıymeti bilinen az sayıda ressamdan biri olan Hockney, aynı zamanda çağdaş sanat dünyasında bir rekortmen. 2018 yılında Bir Sanatçının Portresi (İki Figürlü Havuz) tablosu 90.3 milyon dolara satılan İngiliz ressam, Jeff Koons‘un 58 milyon dolara satılan Balon Köpek heykelini geride bırakarak çağdaş sanatın en pahalı eserini üreten sanatçı olmuştu. Popüler kültürde de sık sık boy gösteren bu tablo, son olarak Netflix’in vedasıyla kalpleri tuzla buz eden yapımı BoJack Horseman’da karşımıza çıkmıştı.

1972’de tuvale işlenen Bir Sanatçının Portresi (İki Figürlü Havuz)’un üzerinden dile kolay 50 yıl geçti tabii. Hockney, şimdilerde teknolojiden en çok fayda sağlayan sanatçılardan biri olarak da tanınıyor. Bunun en büyük sebebi ise tabii ki de çalışmalarında artık tuval yerine iPhone ve iPad kullanması. Baharın Gelişi, Normandiya, 2020’nin oluşumunda da tamamen bu iki teknolojik ürün rol oynuyor. 2020’nin bahar arifesinde çiçeği böceği ayrı güzel bu mevsimi resmetmek isteyen Hockney, ilerleyen günlerde tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 pandemisinden habersiz bir şekilde Normandiya’daki köy evine gidiyor. Pandeminin patlak vermesiyle Normandiya’da mahsur kalan sanatçı, bu süre içerisinde baharın gelişini, ağaçların yaprak verişini, çiçeklerin tomurcuklanmasını iPad’ine resmediyor. Bu resimlerden 116 tanesini içeren Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisi daha önce Londra’daki Royal Academy’de ve Brüksel’deki Bozar’da sanatseverlerle buluştu. Serginin üçüncü durağı ise Mayıs ayından itibaren Sakıp Sabancı Müzesi ile İstanbul olacak.

Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisini Sakıp Sabancı Müzesi’nin hemen buradaki Çok Girişli biletlerini satın alarak 11 Mayıs-29 Temmuz tarihleri arasında istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.