father john misty ile zaman yolcusu kalmasın

father john misty ile zaman yolcusu kalmasın


chloë and the next 20th century


Senenin merakla beklenen kayıtlarından Chloë and the Next 20th Century, nihayet kapımızı çaldı. Dört yıl aradan sonra gelen yeni Father John Misty albümü beklediğimize değmiş gibi görünüyor.

İsmi kadar güzel olan albüm, liriklerinden anladığımız kadarıyla 20. yüzyıl ortalarından bir Hollywood hikayesi sunuyor. Şarkıların birinde bir tiyatro yazarının hem mesleki hem kişisel hayatından mırıldanmalara, diğerinde hayata gözlerini yuman bir kedinin beraberinde biten bir ilişkiye, öbüründe hayallerinin peşinden koşturan fakat yolu düş kırıklıklarıyla sonlanan bir aktriste yer veriliyor ve bu böyle sürüp gidiyor. Misty’nin Chloë ve bir sonraki 20. yüzyıl arasında yarattığı dünya, önceki albümlerine nazaran nüktedanlıktan uzak, kasvetli bir ortam sunuyor.

Albümün tonu ise resmen bahsi geçen döneme yakışır nitelikte. Yer yer Misty’nin gitarıyla solo takıldığı, kimi zamansa geniş bir orkestranın kendisine eşlik ettiği Chloë and the Next 20th Century, 60’lı yılların rock ve caz eserlerinin karakteristik tonlarını taşıyor. Bu tonların elde edilmesinde Misty’nin uzun süreli iş birlikçisi, prodüktör Jonathan Wilson’ın emeği de büyük.

Chloë and the Next 20th Century’nin sınırlı sayıda satışa sunulan deluxe versiyonunda bir adet 7 inçlik plak da yer alıyor. Çift taraflı bu plağın ön yüzünde Lana Del Rey’in, arka yüzünde ise Jack Cruz mahlasıyla sinema dünyasının yaşayan efsanelerinden David Lynch’in albümden birer şarkıyı cover’ladığı kayıtlar bulunuyor. David Lynch neden Jack Cruz mahlasını kullanıyor diye merak ediyorsanız 2017 yapımı Netflix kısa filmi What Did Jack Do?’yu izlemenizi öneririz.

Chloë and the Next 20th Century ile yıl sonu listelerinde sık sık karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Albümü Misty’nin Jules Buckley kondüktörlüğünde gerçekleşen The Britten Sinfonia orkestrası eşliğinde kaydettiği lansman konseriyle beraber aşağı bıraktık. “Peki bu ay başka hangi albümler var?” diye soranları da buraya alalım.