nisan’da ne dinleyeceğiz?

nisan’da ne dinleyeceğiz?


şakayla karışık ciddi bir ay


1 Nisan. Şaka gibi bir gün. Nisan ayı? Güzel bir ay. Groundhog Day’deki “bu ne lan dünün aynısı” duygu durumu Bill Murray’nin canlandırdığı şu an adını hatırlayamadığımız sığır oğlu sığır hava durumu spikerini bile insan oğlu insana dönüştürürken benzer duygu durumunu yaşatan Mart ayı bize hiç hoş davranmadı. Üşüdük, üşüdük, bir ara ısınır gibi olduk, sonra yine üşüdük. Güneşe o kadar hasret kaldık ki Robert Pattinson’ın emo Bruce Wayne’i gibi bir şeye dönüştük. Tamam, biraz abarttık belki ama o ne soğuktu öyle ya? Neyse ki Nisan ayı öyle olmayacak. Çünkü hem sıcaklık 23 derecelere kadar çıkacak hem de yediğimiz ayazı unutturacak albümler her Cuma bizi karşılayacak. Bu ay kimlerden neler dinleyecekmişiz, aşağıda bir bir sıraladık.

1 NİSAN

Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love

Karla karışık yağmurlu, az birazcık güneşli, 87 kışından hallice bir Mart ayını geride bıraktığımız ilk gün yeni Red Hot Chili Peppers albümü kollarını açmış bir şekilde bizi karşılıyor. Şimdi burada asıl önemli olay yeni bir Red Hot Chili Peppers albümü değil. Yani o da önemli tabii ama Unlimited Love için asıl altını çizmemiz gereken şey bunun John Frusciante’li yeni Red Hot Chili Peppers albümü olması. Yaklaşık 10 yıllık bir aradan sonra Frusciante’ye RHCP formasını tekrar giydiren kırmızı biberimiz bakalım Unlimited Love ile eski güzel günlerine geri dönebilecek mi? Ahanda size Unlimited Love:

8 NİSAN

Father John Misty – Chloë and the Next 20th Century

Indie rock’ın kırık kalpli mizahşör adamı Father John Misty, Yurtiçi Kargo sponsorluğunda duyurusunu yaptığı en yeni albümünün takip numarasını tee Aralık ayından beri yolladığı teklilerle ezberimize kazıttı. Birinde 60’lara yollayan, diğerinde hop günümüze geri ışınlayıp ufak çaplı bir Back to the Future etkisi yaratan albümün kendisini ne kadar beğeniriz bilemiyoruz ama ismine vurulduğumuzu belirtmeden geçemeyiz. Lana Del Rey ve Jack Cruz mahlasıyla David Lynch’ten gelecek birer adet cover şarkı da cabası.

Jack White – Fear of the Dawn

En sevdiğimiz Detroitli (toplasan kaç tane tanıyoruz ki zaten?) Jack White, bu sene iki albümle beraber kombo yapma hazırlığında. Bu iki albümden atem tutem men seni şekere katem men seni ninnisi gibi bir sound’a sahip sakin sularda yüzecek olan Entering Heaven Alive, 22 Temmuz’da yayında olacak. Kürekle gitar dövmüş gibi çok daha sert tonlara sahip Fear of the Dawn ise sadece bir hafta uzağımızda. Dinlerken yanınızda bir kutu majezik bulundurmanız tavsiyedir.

15 NİSAN

Kurt Vile – (watch my moves)

Ay yüzlü indie’cimiz Kurt Vile, saçları kadar uzun şarkılarıyla dört yılın ardından geri dönüyor. The War on Drugs’tan ayrılıp kendi yolunu çizmeye başladığı günden beri takibimizden çıkmayan Vile’ın yine uzun yol eşlikçisi olmaya aday yeni albümü (watch my moves), önceki Vile albümleri gibi dinleyeni yine kafa tatiline çıkarır mı? Dinleyip göreceğiz.

22 NİSAN

King Gizzard & The Lizard Wizard – Omnium Gatherum

Kaç oldu bu? Sayamadık. İyi midir? Bilemiyoruz. Dinleyecek miyiz? E mecbur. Siz dinlemeli misiniz? İnanın, bilemiyoruz. Aile evi gibi bir şeye dönüştün be King Gizzard. Yemeklerin güzel ama her gün yiyince tadı kalmıyor. Seviliyorsun ama seni özlememiz lazım.

29 NİSAN

Rammstein – Zeit

10 yıllık aradan sonra sapıkça iyi müzik videolarını da içeren yedinci stüdyo albümüyle 2019’da 180 derece dönüş yapan Alman Neue Deutsche Härte efsanesi, pandemi sürecinde de Merkel’den hallice sıkı bir çalışmaya girişmişti. Bu sıkı çalışmaların ilk meyvesini Mart başında yine sapıkça iyi bir videoya ve birbirinden şık iki remix’e sahip Zeit isimli -albümle aynı adı taşıyan- tekliyle aldık. Yeni Rammstein albümünde bizi neler bekliyor, pek de merak etmiyoruz açıkçası. Rammstein’ın yeterli kredisi var bizde, yeni albüme de gözümüz kapalı güveniyoruz.

Bloc Party – Alpha Games

Kele Okereke ve kankalarının post punk’ı ortaya karışık punk ve indie ile diriltme çabası… Son albüm Hymns ile maalesef pek de diriltemediler. Peki şimdi? Alpha Games’ten gelen dört tekli hiç de fena değil valla. Bloc Party’miz hedefi bu sefer 12’den vurmuş mu, yoksa yine ıska mı atmış bakalım. 29 Nisan’da öğreneceğiz.

Kelly Lee Owens – LP.8

2020’de ikinci stüdyo albümü Inner Song ile kulağımızdan bir türlü eksik olmayan Kelly Lee Owens hanımefendileri üç, dört, beş, altı ve yediyi direkt atlayıp sekizinci stüdyo albümünü yayınlamaya hazırlanıyor. Evet, bize de kafa karıştırıcı geldi biraz ama Owens, plak şirketine yeni albümünü bu şekilde sunmuş: “Sekizinci uzun çalarım.” Star Wars’tan hallice bir yayın işine mi girişiyor bilemedik ama kendisinden ne gelse kabulümüzdür. İsterse King Gizzard gibi “20. uzun çalarım.” desin, hiç fark etmez.

BİZDEN KAÇMAZ:

8 Nisan:

Kae Tempest – The Line Is A Curve

Lucius – Second Nature

Wet Leg – Wet Leg

Daniel Rossen – You Belong There

22 Nisan:

Fontaines D.C. – Skinty Fia

29 Nisan:

Melody’s Echo Chamber – Emotional Eternal

Toro y Moi – Mahal