mona lisa’ya pasta fırlatan adamın derdi neydi?

mona lisa’ya pasta fırlatan adamın derdi neydi?


dünya?


Sanat tarihinin hiç tartışmasız, “belkisiz” en çok konuşulan eseri Mona Lisa, seneler içinde birçok skandala konu oldu. Louvre’un artık simgesi haline gelen tablo, 519 yıllık ömrü boyunca bir defa çalındı (bu çalınma olayı 20. yüzyılın en büyük soygunu olarak kabul ediliyor ayrıca) ve üzerine asit, taş, kahve, çay gibi birçok şey fırlatıldı. Uzun bir süredir başına bir iş gelmeyen Mona Lisa, son olarak geçtiğimiz gün gerçekleşen bir olay sonucu yine bir skandala konu oldu.

Louvre’daki görgü şahitlerinin bahsettiklerine göre; tekerlekli sandalyede oturan ve yaşlı bir kadın kılığına giren genç bir adam, tablonun önünde bir anda ayaklanarak Mona Lisa’ya pasta fırlatmış. Müze ziyaretçileri olayın şaşkınlığını yaşarken Louvre güvenlikleri adamı müzeden dışarı çıkarmış. Adamın müzeden dışarı çıkarken kurduğu cümlelerden anladığımız kadarıyla bu eylem zevk için yapılmış değil, tamamen protesto amaçlı: “Dünya’yı düşünün. Dünya’yı yok etmeye çalışan insanlar var. Bütün sanatçılar Dünya’yı düşünüyor ve sizden de onu düşünmenizi bekliyor. Bu eylemi bu sebeple yaptım. Gezegeni düşünün.”

Şimdi bu arkadaşın derdini anlıyoruz, haklı da açıkçası. Dünya güzel bir yere doğru gitmiyor. İklim krizinin ve ekolojik felaketlerin eşiğinde gibiyiz. Buna hepimiz geçtiğimiz yaz dünya genelinde çıkan yangınlarla ve 87 kışından hallice Mart ayının dondurucu soğuğunda şahit olduk. Bilinçlenmemiz, bilinçlendirmemiz, farkındalık yaratmamız gerekiyor. Fakat bunu böyle bir protesto biçimiyle mi yapmalıyız, bilemiyoruz. Sonuç olarak ortada sadece sanat tarihi için değil dünya tarihi için kıymetli, literal anlamda “paha biçilemez” olduğu için sigortası bile yapılamayan bir eser var. Bu esere zarar vermeye çalışmak, ses getirmek için hıncını ondan çıkarmak pek de doğru değil gibi. Protestonun bin bir hali var sonuçta, bu şekilde yapılmasına gerek yok.

Mona Lisa’ya ne mi oldu peki? Hiçbir şey olmadı aslında. Yazının başında bahsettiğimiz gibi, seneler içinde üzerine fırlatılmadık şey kalmamış bir eser, bu sebeple sıkı önlemler eşliğinde korunuyor kendisi. Tablonun hemen önünde kurşun geçirmez bir cam bulunuyor. Fırlatılan pastanın yapıştığı yer de bu cam. Siliyorsun, geçiyor yani.