sansüre karşı ateşe dayanıklı kitap: the handmaid’s tale

sansüre karşı ateşe dayanıklı kitap: the handmaid’s tale


inanmayan alsın, denesin


Birkaç ay öncesine kadar ABD’de çeşitli kitapların yasaklanması kamuoyunda çokça ses getirmiş ve çeşitli protestolara gebe olmuştu. New York Halk Kütüphanesi yasaklı kitaplardan dört tanesini ücretsiz olarak dağıtmış, Nashville Halk Kütüphanesi ise kütüphane kartlarına “Yasaklı Kitapları Okudum” şeklinde bir ibare yerleştirerek sansüre karşı tepkilerini koymuştu. Random Penguin House kitabevi ise ünlü yazar Margaret Atwood ile beraber acayip bir protestoya imza attı.

The Handmaid’s Tale’i duymayanınız yoktur. Gözyaşı olmadan izleyemediğimiz bir diziye de uyarlanan bu distopik roman, darbe sonucu düşen bir ABD’nin üzerine kurulan Gilead Cumhuriyeti isimli totaliter bir rejimde geçiyor ve tek görevi bu rejimin başındakilere cinsel hizmet verip dünya nüfusunu çoğaltmak olan -deyim yerindeyse köle olan- Offred’in hikayesini sunuyor. The Handmaid’s Tale’in sansüre ve yasaklamaya karşı protesto olarak kullanılması çok manidar. Fakat protestonun şekli ise daha da manidar.

Random Penguin House’un çok sınırlı sayıda olan özel The Handmaid’s Tale baskılarını yakmak mümkün değil. Zira baskıda kullanılan kağıtlar ateşe karşı dayanıklı bir materyalden oluşuyor. Bu baskının tanıtımı için bir video da paylaşılmış. Videoda bizzat romanın yazarı Margaret Atwood, eline bir alev püskürtücü alıyor ve kitabın yakılamaz olduğunu göstermek için The Handmaid’s Tale’e alev püskürtüyor.

The Handmaid’s Tale’in yakılamaz özel baskısı 7 Haziran’a kadar meşhur müzayede evi Sotheby’s’te açık artırmayla alıcısını bekleyecek. Bahsettiğimiz videoya hemen aşağıdan göz atabilirsiniz.