beetlejuice 2’ya dair bildiklerimiz

beetlejuice 2’ya dair bildiklerimiz


üç kere “beetlejuice” desem, “it’s showtime” der misin beetlejuice?


Vizyona girişinin ardından geçen 34 sene boyunca neredeyse her yıl “Devam filmi gelir mi?” sorusuyla gündeme gelen Tim Burton klasiği Beetlejuice’un ikinci filmine hiç olmadığımız kadar yakın gibiyiz. Bu fantastik eserin animasyon dizisine, broadway oyununa ve çeşitli video oyunlarına seneler içerisinde denk gelsek de Beetlejuice 2 bir türlü gerçekleşememişti. Birkaç ay önce ise film için ilk somut adımlar atıldı ve filmin yolda olduğu duyuruldu. Peki Beetlejuice 2’ya dair neler biliyoruz? Filmin yapımı şimdilik çok erken aşamada olduğu için bildiklerimiz henüz çok kısıtlı. Yine de öğrendiğimiz her şeyi şöyle bir toparlayalım, sizlerle paylaşalım istedik.

Kimler Var?

Konumuz Tim Burton imzalı bir eserin devam filmi olduğu zaman projede Burton yoksa pek de heyecanlanamıyoruz açıkçası. Beetlejuice 2’ya bu kadar yükselmemizin de sebebi bu aslında. Projenin yönetmen koltuğunda bizzat Burton’ın kendisi oturacak. Burton bey birkaç sene öncesine kadar “Beetlejuice’u unutun” şeklinde açıklamalar yapmış olsa da görünen o ki kendisini bir şekilde ikna etmişler ve tekrar kamera arkasına geçmek için herhangi bir beis görmemiş. Güzel haber.

İkinci güzel haberse şöyle… Haşerelerin belalısı, hem ölülerin hem de dirilerin korkulu rüyası Betelgeuse’u canlandıran Michael Keaton, devam filminde ikonik karakterine tekrar hayat vermeye hazır. Zaten kendisi daha evvel yaptığı açıklamalarda “Burton yoksa ben de yokum.” cümlesini defalarca vurgulamıştı. Aynı cümleyi vurgulamasa da “Lydia Deetz benim için çok özel bir karakter, kendisini tekrar canlandırmayı yürekten isterim.” şeklinde bir cümleyi 2013 yılında kuran Winona Ryder, 17 yaşındayken Hollywood’da yıldız gibi parlamasına ön ayak olan Lydia karakterine dönmek için senelerdir hevesli. Ve evet, Ryder’ın da devam filminde rol alacağı kesinleşti.

Beetlejuice evreninin iki ölümsüz aşığı Adam ve Barbara Maitland çiftini canlandıran Alec Baldwin ve Geena Davis’ten ise maalesef haber yok. Baldwin’in Ekim ayında Rust filminin setinde yaşadığı talihsiz olayı düşünürsek kendisini Beetlejuice 2’da görmemiz şimdilik zor bir ihtimal gibi. Davis ise Oscar ödülüne uzanan altın çağını geride bırakmış, son yıllarda sadece birkaç dizide boy göstermiş bir isim. Kendisini tekrar Barbs rolünde görür müyüz, bilemiyoruz fakat zaten filmde Adam olmazsa Barbs’ın, Barbs olmazsa da Adam’ın pek önemi olmaz gibi.

Öte yandan, ne alaka bilemiyoruz ama Johnny Depp’in de filmde rol alacağı dedikoduları birkaç gün önce gündeme geldi. Bu dedikodu Depp’in Beetlejuice 2’nun Google aramalarında Keaton ve Ryder ile yan yana listelenmesinden dolayı ortaya çıkmış fakat ne Depp’ten ne de başka bir kaynaktan gelen resmi bir açıklama yok. Kendisi malum davadan aklanmış olsa da Hollywood’a dönüşü biraz zaman alır gibi geliyor. O yüzden bu dedikodu bize pek gerçekçi gelmedi. Yine de belli olmaz, Burton ile Depp’in arasından su sızmıyor sonuçta.

Senaryo Kimden?

1988 yapımı Beetlejuice’un hikayesini Michael McDowell ve Larry Wilson oluşturmuş; Warren Skaaren ise McDowell ile beraber bu hikayeyi beyaz perde için senaryolaştırmıştı. Devam filminin senaryosu ise biraz ortaya karışık olacak gibi. 34 senedir birçok defa rafa kaldırılan bir projeden bahsediyoruz sonuçta. Birçok yazarın elinden geçti Beetlejuice 2’nun senaryosu. Bu yazarlara Abraham Lincoln: Vampire Hunter ve Pride and Prejudice and Zombies gibi enteresan romanların ve aynı zamanda film uyarlamalarının yazarı olan, daha önce Burton ile çalışma fırsatı da bulan Seth Grahame-Smith ve The Hard Times of RJ Berger dizisinde kalem oynatan David Katzenberg de dahil. Bu iki senaristin erken aşamadan oluşan senaryosunu elden geçirecek isim ise Runaways ve Kidding gibi dizilerin yazarı Mike Vukadinovich olacak.

Kim Yapıyor?

Mart başında tekrar gündeme geldiğinde Beetlejuice 2 için şaşırmıştık açıkçası. Bizi şaşırtan başlıca sebeplerden biri projeye hiç beklemediğimiz bir şirketin sahip çıkması olmuştu. Brad Pitt’in hem kurucusu hem de CEO’su olduğu; The Departed, 12 Years of a Slave ve Moonlight gibi Oscar ödüllü filmleri çatısı altında barındıran Plan B Entertainment, Beetlejuice 2’ya ev sahipliği yapacak. İlk filmin ve haliyle devamında gelen bütün Beetlejuice projelerinin haklarını elinde bulunduran Warner Bros. da Plan B ile iş birliği içinde olacak. Tabii belirtmekte fayda var; Warner Bros.’tan proje için resmi bir açıklama henüz gelmedi.

Konu Ne?

İnanın, hiçbir fikrimiz yok. Filmin sinopsisine dair şimdilik hiçbir şey paylaşılmamış. IMDb sayfasında güncellenen bir yazı var ve bu yazı Betelgeuse’un kendisini evsiz bir şekilde ölüler dünyasında bulduğundan ve fani dünyaya gitmek için mücadele edeceğinden bahsediyor fakat inansak mı, bilemedik. Resmi bir sinopsis duyurusu yok sonuçta.

Ne Zaman Gelir?

Yine dedikodulardan ibaret olan bir durum. Birkaç ay önce filmin çekimlerinin yaz aylarında başlayacağı ve 2025’in Haziran ayında vizyona gireceğinden bahsedilmişti. IMDb sayfasında da Haziran 2025 tarihi verilmiş. Burton’ın Netflix için hazırladığı Wednesday projesini yeni bitirdiğini ve şimdilik önünde Beetlejuice 2 haricinde başka bir proje olmadığını düşünürsek bu dedikodulara güvenebiliriz gibi görünüyor.

Beetlejuice 2’ya dair bildiklerimiz şimdilik bunlardan ibaret. Dilek çemberi niyetine üç defa “Beetlejuice” diyor ve güzel bir devam filmiyle karşılaşma umudumuza sıkı sıkı sarılıyoruz. Beetlejuice, Beetlejuice, BEETLEJUICE!