four tet – domino records davasının sonucu belli oldu

four tet – domino records davasının sonucu belli oldu


müzik dünyası adına güzel bir gelişme


Elektronik müzik camiasının yegane simalarından Kieran Hebden ya da bizim bildiğimiz adıyla Four Tet, 2021’in Ağustos ayında 2001-2010 yılları arasında yayınladığı albümlere ev sahipliği yapan plak şirketi Domino Records’a bir dava açmıştı. Açılan davanın sebebi Hebden’ın plak şirketinden geriye dönük haklarını istemeseydi. Bu “geriye dönük” haklar neymiş, önce onu anlatalım isterseniz.

Hebden’ın Domino Records ile 2001 yılında yaptığı sözleşme, Four Tet eserlerinden elde edilecek gelirlerin yarısının kendisine kalması yönünde. 2010 yılına kadar yayınlanan dört Four Tet albümünün plak ve CD gibi fiziksel formatlarındaki gelirlerin %50’si bu zamana kadar Hebden’a ödenmişti. Ancak son 10 yılda dijital dinleme servislerinin devreye girmesi Four Tet ile Domino Records arasındaki sözleşmeyi biraz içinden çıkması zor bir duruma soktu. Zira 2001 yılında yapılan sözleşme, dijital dinleme servisleriyle ilgili herhangi bir madde içermiyor. Domino Records da bu sebeple Four Tet’e bu servislerden elde edilen gelirlerin yarısını değil, sadece %18’ini ödüyordu.

Ağustos ayında geriye dönük hakları için Domino Records’a dava açan Hebden, gelirlerin 2021 itibarıyla iki taraf arasında 2001’de yapılan sözleşmede yer aldığı gibi yarı yarıya bölüştürülmesi hususunda bir talepte ve zararın karşılanması için plak şirketinden 70.000£ maddi ödeme talebinde bulundu. Kasım ayında ise Domino Records, haklarını elinde bulundurduğu dört Four Tet albümünden üçünü dinleme servislerinden kaldırınca iki taraf arasındaki gerginlik daha da büyümüştü.

İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde açılan ve daha sonra Fikri Mülkiyet Mahkemesi’ne taşınan davanın seyri geçtiğimiz gün belli oldu. Mahkemenin verdiği karara göre Domino Records, Kieran Hebden’a sadece 70.000£ tutarındaki geriye dönük maddi zararı karşılamakla değil, aynı zamanda adli masrafları ve mahkemenin sonuçlandığı tarihten itibaren dijital dinleme servislerinden elde edilecek gelirlerin yarısını ödemekle de yükümlü tutuldu. Dinleme servislerinden kaldırılan Pause, Rounds ve Everything Ecstatic albümleri tekrar dinlemeye açıldı ayrıca.

Mahkemenin verdiği bu karar sanatçılar ve plak şirketleri arasındaki telif hakları konusunda önemli bir örnek olmuş oldu. Hebden’ın davayı kazanmış olması, diğer sanatçıları da bu konuda cesaretlendirecek bir adım ayrıca.