ari aster, jacob elordi ve safdie kardeşler’in 90’lar favorileri

ari aster, jacob elordi ve safdie kardeşler’in 90’lar favorileri


biraz da türkçe 90’lar değil 90’lar sineması


Sizi bilemeyiz ama bizim içimizdeki boomer bazen “Ah o 90’lar, bir daha gelmeyecek mi?” diyebiliyor. Özellikle de mevzubahis sinema, müzik ve edebiyatsa. Sinemanın neredeyse sadece DC ve Marvel evreni filmi yapılan bir noktaya gelmiş olması, birkaç favori yönetmenimiz dışında nadiren “abooo” dedirten yeni filmle karşılaşıyor olmamız, ve daha neler neler…

Çocukluğunu 90’larda geçiren bizlerin henüz aklı çok da fazla şeye ermiyorken piyasaya sürülen bu yüzlerce kült filmi bugün geri dönüp dönüp izlemek de ayrı bir keyif veriyor. Tam da bu noktada IndieWire’a çok teşekkür etmeliyiz ki, 90’ları tema olarak seçtikleri hafta boyunca sektörün efsaneleriyle bu dönemden favori filmlerini konuşmuşlar. Bu isimlerin arasında Ari Aster, Jacob Elordi ve Safdie Kardeşler da var.

Midsommar ve Hereditary’nin yaratıcısı, çağdaş korku sinemasının bayrak taşıyıcısı olarak görülen Ari Aster’ın listesi biraz şaşırtıcı, zira seçtiği 10 filmden yalnızca 1 tanesi, Lars von Trier’ın The Kingdom’ı bu türün bir örneği olarak görülebilir. Buyursunlar Aster’ın seçkisi tam burada:

Goodfellas
Eyes Wide Shut
Topsy-Turvy
Starship Troopers
And Life Goes On
Defending Your Life
Safe
The Kingdom & The Kingdom II
Raise the Red Lantern
The Hudsucker Proxy

Euphoria ile tanıştığımız ve Doğu Perinçek ya da Müslümanlık kadar hızlı bir yayılmayla genç kızların sevgilisi seviyesine yerleşen Jacob Elordi’nin listesi ise biraz daha beklendik. 90’ların sonuna doğru dünyaya gelen bir genç oyuncu olarak Elordi’nin zaten çocukluğunda sinema salonuna adım attığı anları hatırlayabilmesi biraz zor. Tam da bu yüzden seçkisi çocukluğuna dair bir nostalji ya da nokta atışı, indie filmler gibi. Listesini aha şurada okumlayabilirsiniz:

Bottle Rocket
Romper Stomper
Magnolia
Before Sunrise
The Nightmare Before Christmas
The Player
My Own Private Idaho
Three Colours: Blue
Good Will Hunting
The Truman Show

Good Time ve Uncut Gems gibi muhteşem işlerin yaratıcısı Safdie Kardeşler’in ise eli cömert çıkmış. Kendi film estetikleri de türler arasında gezen, ziyadesiyle orijinal işler olduğu için seçkileri de tam bir ortaya karışık lüks çerez tadında. Fransız arthouse’undan Amerikan popcorn komedisine uzanan bu liste, yaklaşan sonbahar ve kış akşamlarında hepimize eşlik edecek gibi. Çeşitli film cehennemlerinde, streaming platformlarında veya torrent’lerde aranacak o sıralı tam liste de işte tam burada:

Goodfellas
The Lovers on the Bridge
Close-Up
Jackie Brown
Short Cuts
The Player
Kids
Beau Travail
Fargo
Indecent Proposal
Hero
Naked
Single White Female
Narrow Margin
Ed Wood
Crooklyn
The Wedding Singer
Big Daddy
Boogie Nights
The Slums of Beverly Hills
Total Recall
Cliffhanger
Buffalo ’66
Fire in the Sky

Ankete katılanlar arasında John Boyega, Sean Baker, Lulu Wang ve Carrie Coon’u da görebileceğiniz içeriğin tamamı ise şurada.